Defensie bereidt in stilte vervanging F-16 voor

Aftredend minister van Defensie Pieter De Crem bij een Belgische F-16

Defensie heeft vijf buitenlandse agentschappen, twee Amerikaanse en drie Europese, aangeschreven om informatie te verkrijgen over vijf gevechtsvliegtuigen die in aanmerking komen om de huidige te vervangen.

Daarmee bereidt het minister van Defensie, in stilte en zonder zich te verbinden, de opvolging van de F-16's voor. Defensie wil vooral de markt prospecteren, is te horen bij verschillende bronnen.

Het gaat om de eerste stap in een lang proces, dat mogelijk kan leiden tot een aankoop ter vervanging van de F-16's, die in principe vanaf 2023 aan de grond worden gehouden. De volgende federale regering moet de knoop doorhakken over een mogelijke bestelling.

Defensie heeft informatie opgevraagd bij het Joint Program Office voor de F-35 Lightning II van Lockheed Martin, het Navy Integrated Program Office voor de F/A-18F Super Hornet van Boeing, de Franse Direction générale de l'Armement voor de Rafale van Dassault, het Swedish Defence and Security Export Agency voor de JAS-39 van Saab en het Britse ministerie van Defensie voor de Eurofighter van het gelijknamige consortium.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud