Advertentie
Advertentie

Defensie ontsnapt aan grote schadeclaim

Minister van Defensie Pieter De Crem - Foto Belga ©BELGA

Defensie is deze week ontsnapt aan een schadeclaim van bijna 40 miljoen euro, de grootste uit zijn geschiedenis. Een Nederlandse munitiefabrikant eiste dat bedrag omdat het in de jaren 80 naast een obussencontract greep.

Dat bericht Het Nieuwsblad op Zondag.

De zogenaamde obussenaffaire dateert van 1985. Toenmalig defensieminister Freddy Vreven bestelde 144.000 obussen bij een fabrikant uit de VS voor 6,8 miljard Belgische frank (168 miljoen euro). Maar het FBI ontdekte dat de fabrikant 10 miljoen euro smeergeld betaalde aan onder anderen een Belgische militair van de aankoopdienst van Defensie.

De affaire achtervolgt sindsdien het Belgische leger. De Nederlandse munitiefabrikant Eurometaal eiste een schadevergoeding van 12 miljoen euro - met intresten vandaag bijna 40 miljoen euro - omdat hij vanwege het smeergeld naast het contract zou hebben gegrepen. Maar daar is donderdag, door een uitspraak van het Grondwettelijk Hof, quasi zeker een definitief punt achter gezet, zegt het kabinet van huidig defensieminister Pieter De Crem in Het Nieuwsblad.

Nochtans had het hof van beroep van Brussel in 2009 de staat nog veroordeeld tot het betalen van de schadevergoeding, nadat in eerste aanleg de zaak als verjaard was beschouwd. 'Dat arrest was uitvoerbaar, waardoor er zelfs even beslag is gelegd op bezittingen van het Belgische leger', zegt het kabinet.

Maar Defensie ging met succes in cassatie, waarna het Gentse hof van beroep zich opnieuw over de zaak boog en ze als verjaard beoordeelde. 'En donderdag bleek dat het Grondwettelijk Hof het eens is met de manier waarop de Gentse raadsheren de verjaringstermijnen hebben toegepast.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud