Deinze mag mondmaskers niet verplichten in supermarkten

©BELGA

De burgemeester van het Oost-Vlaamse Deinze wil mondmaskers verplicht maken in supermarkten, maar mag dat niet van de waarnemend gouverneur van Oost-Vlaanderen.

Burgemeester Jan Vermeulen (CD&V) van Deinze wil vanaf woensdag mondmaskers verplichten in supermarkten en superettes. 'We vrezen dat er een tweede besmettingsgolf zit aan te komen en dan willen we gewapend zijn', klinkt het in de Oost-Vlaamse stad.

De verplichting geldt voor alle klanten vanaf 12 jaar. Vermeulen vindt het nodig mondmaskers te verplichten na enkele nieuwe gevallen van corona en de vaststelling dat inwoners zich almaar minder aan het advies houden. In totaal vallen 17 handelszaken onder het verbod.

'Als we de mensen nu mondmaskers kunnen laten dragen in de supermarkten vragen we eigenlijk een kleine moeite om elkaar en de mensen die aan het werk zijn te beschermen.'

De regels zijn overal dezelfde en dus ook in Deinze.
Pieter De Crem
Minister van Binnenlandse Zaken

Deinze had eerder al gratis mondmaskers verdeeld onder zijn inwoners. 'We hebben relatief gezien het minste besmettingen van alle steden in België', zegt Vermeulen. De burgemeester hoopt dat de federale regering het voorbeeld van Deinze volgt, 'maar vooral dat ze burgemeesters in hun eigen stad hun werk laten doen. Die mondmaskers helpen. Dat weten we ondertussen.'

De Crem, een partijgenoot van Vermeulen, liet dinsdagavond echter aan verschillende media verstaan niet opgezet te zijn met het initiatief in Deinze.

Hij wijst op het ministerieel besluit dat het dragen van een mondmasker wel sterk aanbeveelt, maar niet verplicht. 'De regels zijn overal dezelfde en dus ook in Deinze.'

Na die boodschap van de minister liet Vermeulen via Twitter nogmaals weten dat de mondmaskers voortaan verplicht zijn in supermarkten en superettes in zijn stad.

Woensdag ging Didier Detollenaere, waarnemend gouverneur van Oost-Vlaanderen, een stap verder. Hij schrapt de beslissing van de burgemeester, omdat ze 'niet opportuun is'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud