Advertentie

Demir weigert Beke excuses aan te bieden

Op vraag van premier Charles Michel (MR) toont staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) zich bereid haar toon te milderen. ©Dieter Telemans

Op vraag van premier Charles Michel (MR) is staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) wel bereid om haar toon te milderen.

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir is niet van plan om haar excuses aan te bieden aan CD&V-voorzitter Wouter Beke. Die had daarom gevraagd nadat Demir in een interview de christendemocraten had weggezet als een ‘moslimpartij’ en Beke had verweten ‘moslims te zien als kiesvee’.

Maar Beke hoeft daar niet op te rekenen, laat Demir weten aan de VRT. Wel is ze bereid haar toon te milderen. Premier Charles Michel had daarom gevraagd nadat hij de uitspraken van Demir ‘onaanvaardbaar’ en ‘deloyaal’ had genoemd.

Kiesvee

Demir hekelt in het bewuste interview in De Zondag recente uitspraken van enkele CD&V'ers. Ze wees erop dat Mieke Van Hecke, de Gentse lijsttrekster voor de gemeenteraadsverkiezingen, haar partij de enige optie voor moslims noemde. Enkele Limburgse christendemocraten nemen het volgens haar dan weer op voor de omstreden Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

'Politici moeten de democratische waarden onderschrijven', vindt Demir. 'Maar Beke ziet moslims als kiesvee, anders had hij zijn partijgenoten wel teruggefloten.'

Probleem

Intussen wil Groen-Kamerlid Kristof Calvo het parlement samenroepen voor een debat over de uitspraken van Demir. Volgens Calvo is er een 'probleem in de meerderheid'. Hij heeft de Kamervoorzitter gevraagd het parlement nog tijdens de paasvakantie samen te roepen, maar het is niet zeker of dat verzoek ingewilligd zal worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud