Develtere: 'Iedereen vergiste zich over Dexia'

Patrick Develtere. ©BELGA

'Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen.' Met die woorden erkende ACW-voorzitter Patrick Develtere dinsdagavond dat de christelijke werknemerskoepel en haar financiële poot Arco zich destijds vergist hebben toen ze meestapten in de opbouw van Dexia tot grootbank.

Develtere speechte in Antwerpen naar aanleiding van Rerum Novarum, het feest van de christelijke arbeidersbeweging genoemd naar de gelijknamige pauselijke encycliek dat nu donderdag gevierd wordt op Hemelvaartsdag.

De ACW-voorzitter stak van wal dat de economie ten dienste staat van de mensen, en niet omgekeerd. Maar in die optiek ging ook zijn beweging in de fout in het dossier-Dexia, zei Develtere. 'Arco is destijds ook stap voor stap meegestapt in de wereld van de grootbanken, een wereld die echt niet de onze is. Toen men de stappen richting grootbank zette, kwamen ook heel wat fusies van andere banken tot stand en gaf de tijdsgeest kleine coöperatieve banken zoals BACOB (de vroegere bank van de christelijke arbeidersbeweging die na enkele fusies onderdeel werd van Dexia) geen kans meer op overleven', aldus Develtere.

'Zowel het management als de aandeelhouders van Dexia en de Nationale Bank bleven geloven dat het goed zou komen. Niemand heeft de val van Dexia voorspeld en niemand kon die voorspellen. Nu het tegendeel beweren is hypocriet. Iedereen heeft zich toen vergist, ook wij.' Die vergissing mag niet verborgen worden. 'We erkennen dat men destijds, bij de stappen van BACOB richting grootbank Dexia, verkeerd heeft ingeschat hoe het Europese bankenlandschap en de financiële sector zouden evolueren.'

Regeringsvorming

Voorts ging Develtere in op de regeringsvorming. De onderhandelingen daartoe mogen deze keer geen 541 dagen duren, zo riep hij op. 'We roepen alle politieke partijen op om het land niet opnieuw in een institutionele crisis te storten.' De bevoegdheden die met de zesde staatshervorming naar Vlaanderen gaan, moeten nu goed georganiseerd worden, zo klonk het.

Develtere benadrukte daarbij het belang van de federale regeringsvorming. Hij juicht toe dat de koning snel een informatieopdracht gegeven heeft. 'Belangrijke hefbomen van het beleid zijn nog steeds federaal, denken we maar aan sociale zekerheid, fiscaal beleid en sociaal overleg.' Het heropgebouwde vertrouwen in het Belgische sociaal en economisch model 'zal snel afnemen als de regeringsvorming op federaal niveau stroef verloopt en lang zou duren'.

Als christelijke middenveldsorganisatie vraagt het ACW een regeerakkoord met een 'doordacht en sociaal beleid'. 'De economie moet ten dienste staan van de mensen, niet omgekeerd', dixit Develtere. Een loonlastenverlaging wordt bijvoorbeeld gesteund, indien die dient om fatsoenlijke jobs te creëren.

Het huidige sociaal model met sociaal overleg, sociale organisaties en een sterke sociale zekerheid moet gekoesterd en versterkt worden waar mogelijk. ACW verzet zich tegen de afbraak van dat sociaal model. Develtere en het ACW formuleren echter geen voorkeur voor een of andere coalitie. 'Het is wél aan ons om te stellen dat we de komende jaren ook een goed sociaal beleid nodig hebben, een beleid dat tegelijk goed is voor de mensen én voor de economie.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud