Devlies zegt nationale politiek vaarwel

©Photo News

CD&V-Kamerlid Carl Devlies neemt afscheid van de nationale politiek. Hij zal geen kandidaat zijn op de Kamerlijst, heeft hij deze voormiddag aangekondigd op het provinciaal bureau van Vlaams Brabant.

Devlies was jarenlang Kamerlid waar hij zich specialiseerde in fiscaliteit en begroting. In de regering-Leterme schopte hij het tot staatssecretaris voor Fraudebestrijding. Hij had graag de derde plaats op de Kamerlijst voor Vlaams-Brabant gekregen, na minister van Financiën, Koen Geens en Sonja Becq. Maar hij moest het onderspit delven tegen Eric Van Rompuy. Die moest van de Vlaamse naar de nationale lijst verkassen omdat hij op Vlaams niveau plaats maakte voor zijn neef Peter, de zoon van Herman Van Rompuy.

CD&V stelde Devlies voor de keuze: een verkiesbare plaats of zijn schepenambt in Leuven opgeven. Dat hij moest kiezen ziet hij als een ontgoocheling. 'Opmerkelijk is dat enkel aan de Leuvense kandidaten voor een parlementair mandaat de eis werd opgelegd een keuze te maken tussen een lokaal of nationaal mandaat. Deze eis geldt niet voor CD&V-kandidaten van andere gemeenten in Vlaams-Brabant of Vlaanderen. Dergelijke regel blijkt ook niet te bestaan bij andere partijen', schrijft Devlies in zijn afscheidsbrief.

Devlies betreurt ook dat het pollreglement van CD&V is gewijzigd, waardoor het voor leden niet langer mogelijk is de volgorde van de kandidaten op de lijst te wijzigen. 'De leden dienen zich te beperken tot het goedkeuren of afkeuren van de voorgestelde modellijst', schrijft Devlies.

Nu hij de derde plaats niet krijgt, besliste Devlies om geen kandidaat te zijn voor de Kamerlijst en wordt de stemming vermeden die voor vanavond gepland was. Hij past ook voor het lijstduwerschap, wat hem wel door de partij gevraagd was. 'Maar dat is
moeilijk als je kandidaat bent geweest voor een effectieve plaats, ook voor de campagnemedewerkers', vindt Devlies. 'En er
zijn goede kandidaten genoeg.'

Devlies blijft wel eerste schepen in Leuven. Tot in april blijft hij ook Kamerlid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud