Dewael en Laruelle spelen verlengingen

De koning heeft de twee koninklijke opdrachthouders gevraagd om nog een week aan zet te blijven. ©Photo News

Koning Filip heeft Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) en Senaatsvoorzitter Sabine Laruelle (MR) gevraagd om nog een week voort te werken.

Dewael en Laruelle krijgen een week verlenging 'om verder de nodige initiatieven te nemen om snel een regering te vormen', staat in een persbericht van het paleis. 'Die zal de dringende problemen waaraan ons land het hoofd moet bieden prioritair aanpakken', luidt het.

Dewael en Laruelle moeten tegen 16 maart hun 'eindverslag' indienen.

De koninklijke opdrachthouders tastten de voorbije weken het terrein af voor een Vivaldi-coalitie van socialisten, liberalen, groenen en christendemocraten, nadat PS-voorzitter Paul Magnette een 'definitief veto' tegen de N-VA had uitgesproken. Maar veel vooruitgang hebben Dewael en Laruelle niet geboekt.

Morsdood

Het ziet ernaar uit dat Vivaldi inmiddels ook morsdood is, nadat de leden van CD&V in een interne peiling hebben aangegeven dat ze de koers van de partijtop ondersteunen en een regering met een Vlaamse meerderheid willen. CD&V laat de N-VA dus niet los, waardoor de reanimatiepoging van Vivaldi mislukt lijkt.

De vraag is hoe Dewael en Laruelle hun opdracht verder invullen. Het paleis dringt in ieder geval niet meer expliciet aan op de vorming van een 'volwaardige regering', maar vraagt dat er snel een regering wordt gevormd om de dringende problemen prioritair aan te pakken.

Daarmee lijkt de piste van een noodregering  weer op tafel te liggen, al lijkt dat weinig anders dan een wanhoopspoging om alsnog Vivaldi tot leven te wekken. Zo'n noodregering moet dan een antwoord bieden op de uitdagingen die volgen op de uitbraak van het coronavirus. Volgende week wordt ook het budgettair rapport van het Monitoringcomité verwacht.

Toch worden al meteen vraagtekens geplaatst bij het nut van zo'n noodregering. Wat kan zo'n noodregering meer doen dan de regering in lopende zaken?  De vraag is ook of de horizon van Dewael en Laruelle nu verder reikt dan de Vivaldi-piste, die ze de voorbije twee weken hebben onderzocht.

Regionale regeringsleiders

N-VA-voorzitter Bart De Wever schoof afgelopen weekend de piste naar voren om werk te maken van een poging waarbij de regeringsleiders van Vlaanderen en Wallonië gaan samenzitten. En opnieuw wordt  N-VA daarin geruggensteund door CD&V.

Bij CD&V luidt het dat de N-VA nog altijd 'niet fatsoenlijk aan zet' kwam. 'Dat zal op een bepaald moment toch moeten gebeuren. Elio en Jan en Rudi bijvoorbeeld', wordt verwezen naar de regionale regeringsleiders Jan Jambon (N-VA), Elio Di Rupo (PS) en Rudi Vervoort (PS).

Maar opnieuw is de vraag of de Parti Socialiste dat wel wilt, want PS-voorzitter Paul Magnette en co zijn echt niet van plan om weer met de N-VA aan tafel te gaan zitten. Tegelijk blijkt uit interne peilingen bij de PS dat verkiezingen een ramp zouden zijn voor alle traditionele partijen, waaronder de PS. Maar bij de Parti Socialiste hullen ze zich in stilzwijgen, kwestie van Dewael en Laruelle alle kansen op slagen te geven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud