Dewael omzeilt probleem Van Langenhove spitsvondig

Dewael leidt de eerste bijeenkomst van de Kamer. ©Photo News

Protocollair Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open VLD) heeft mogelijke heisa in het parlement vernuftig afgewend. Franstalige partijen hadden aangegeven de rol van Dries Van Langenhove te zullen contesteren bij de eedaflegging.

Franstalige partijen maakten deze week veel misbaar over de rol die Dries Van Langenhove bij de eedaflegging zou hebben. Als één van de twee jongste parlementsleden zou Van Langenhove volgens de traditie onder meer het spreekgestoelte mogen betreden voor de eedaflegging.

Dat vonden enkele partijen ongepast, gezien de inverdenkingstelling van de jonge lijsttrekker van Vlaams Belang voor inbreuken op de racisme-, negationisme- en wapenwet. Onder andere MR, PS, PTB en Défi beloofden weerstand te bieden tegen de rol van Van Langenhove door hun parlementsleden een rood driehoekje, teken van de verzetsbeweging tijdens WO II, te laten opspelden. 

Dit is de enige plaats die de kiezer mij heeft toebedeeld.
Patrick Dewael (Open VLD)
Protocollair Kamervoorzitter

Dewael, omwille van zijn anciënniteit voorzitter van de Kamer bij de eedaflegging, reageerde daarop door de zitting aan te vatten vanop zijn zitje in het halfrond. 'Dit is de enige plaats die de kiezer mij heeft toebedeeld', zo sprak de VLD'er. Gewoonlijk neemt de voorzitter plaats op het podium vooraan in de Kamer.

Doordat hij plaatsneemt tussen de andere parlementsleden, moet hij niet worden geflankeerd door Van Langenhove en haalt hij zo spitsvondig de lont uit het kruitvat bij de eedaflegging. 

Kamer telt twee Vlamingen meer 

Het aantal Nederlandstalige Kamerleden springt deze legislatuur van 87 naar 89. Parlementsleden worden toegewezen aan een taalgroep naargelang de taal die ze gebruiken bij de eedaflegging. PVDA-verkozene Maria Vindevoghel trachtte die regeling omzichtig te ontwijken door de eed in een combinatie van Frans en Nederlands af te leggen. Voorzitter Dewael floot haar evenwel terug waarna ze de eed in het Nederlands zwoer. Verder zal ook Tinne Van der Straeten (Groen) tot de Nederlandstaligen worden gerekend. Hoewel ze verkozen raakte via de Brusselse Ecolo-lijst, deed ook zij de eedaflegging in het Nederlands. Genkenaar Gaby Colebunders (PVDA/PTB) raakte in Luik verkozen voor het parlement, maar wordt ondanks zijn Vlaamse afkomst automatisch tot de Franstalige taalgroep gerekend. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect