Dewael op weg naar tijdelijk voorzitterschap Kamer

Patrick Dewael (rechtopstaand). ©BELGA

Groen en CD&V trekken hun kandidaat voor het Kamervoorzitterschap terug. Ze steunen de Open VLD'er Patrick Dewael.

De kans is groot dat de Kamer donderdagmiddag de liberaal Patrick Dewael tot voorzitter kiest. Groen trekt de kandidatuur van Tinne Van der Straeten in en steunt Dewael. Ook de CD&V'er Servais Verherstraeten trekt zich terug en de partij steunt Dewael.

'Onze kandidatuur was gebaseerd op samenwerken en bruggen bouwen', zegt Van der Straeten. 'We delen de ambitie om de Kamer duurzamer, efficiënter en opener te maken. Daarom hebben we gewerkt aan een consensus, waarbij het Patrick Dewael is geworden.'

Ook de PS steunt Dewael, valt te horen. Wat mee lijkt te spelen, is dat het Vlaams Belang de ondervoorzitter zou mogen aanduiden als de groenen de voorzitter van het parlement zouden leveren. In Franstalig België ligt dat gevoelig.

Grootste partijen

Het reglement bepaalt dat de grootste partijen de ondervoorzitters leveren, behalve als ze al de voorzitter hebben. Door de voorzitter uit een kleinere partij te kiezen - Open VLD - komen de drie ondervoorzitters uit de N-VA, de PS en de groene fractie.

De verkiezing van de voorzitter lijkt daarmee uit te draaien op een stemming tussen de N-VA en de andere partijen. Voor de N-VA is Valerie Van Peel kandidaat. Ze blijft dat, klinkt het bij de partij. Dewael is officieel nog geen kandidaat, maar heeft wel een brede steun. 

Valerie Van Peel, de kandidate van de N-VA voor het voorzitterschap van de Kamer. ©BELGA

De verkiezing gebeurt donderdagmiddag in drie stemrondes. Als een kandidaat in de eerste ronde minstens 76 van de 150 parlementsleden achter zich krijgt, wordt hij of zij voorzitter.

Als dat niet het geval is, wordt een tweede keer gestemd met dezelfde vereiste meerderheid. Slaagt geen enkele kandidaat erin om de helft plus één achter zich te krijgen, wordt degene met de meeste stemmen in de derde ronde verkozen.

Het voorzitterschap van de Kamer is op dit moment maar tijdelijk, want na de vorming van een federale regering moet opnieuw gestemd worden over een voorzitter.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect