Deze extra maatregelen tegen corona gelden tot 5 april

De Nationale Veiligheidsraad met centraal premier Sophie Wilmès dinsdagavond. ©Photo News

Om corona te bestrijden wordt het openbaar leven tot 5 april nog wat meer ingeperkt. Zo goed als alle winkels zijn dicht. Buiten komen mag nog, maar niet in groep.

‘Het is de beste manier om deze uitdaging aan te gaan’, zei premier Sophie Wilmès dinsdagavond nadat ze een reeks nieuwe maatregelen had aangekondigd in de strijd tegen het coronavirus.

Het is duidelijk dat we daar nog niet van af zijn. Dinsdag kwamen er opnieuw 185 besmettingen bij, wat het totaal op 1.243 bracht. In de praktijk zijn er evenwel veel meer, omdat zeer weinig getest wordt. Alleen wie echt ziek is, wordt getest.

In ons land liggen 361 mensen in het ziekenhuis, van wie 79 op intensieve zorg. Tien mensen zijn overleden. Dat aantal zal de komende weken nog stijgen.

Om de stijging onder controle te houden besliste de regering dinsdag extra maatregelen te nemen. Een lockdown wil de regering-Wilmès het niet noemen. Maar viroloog Marc Van Ranst gebruikte het woord wel onomwonden. ‘België is in lockdown, alleen mag je het zo niet noemen’, zei hij in ‘Terzake’. Van Ranst vindt dat dat woord gebruikt moet worden, anders zien de mensen de ernst van de situatie niet in.

Wat heeft de regering beslist?

1 Zo veel mogelijk thuis blijven

Aangeraden wordt zo veel mogelijk thuis te blijven en contact met anderen te vermijden. Er wordt een samenscholingsverbod ingevoerd: iets in groep doen is verboden. Sporten, fietsen of wandelen in openlucht mag wel, maar dan wel alleen, met je gezin of met een vriend.

Je mag buitenkomen om naar de supermarkt te gaan, maar ook daar gelden strenge regels. Supermarkten mogen maar een beperkt aantal klanten toelaten. Slechts één klant per 10 vierkante meter. En de klanten mogen maximaal 30 minuten in de supermarkt blijven.

2 Telewerk is de norm

Bedrijven moeten telewerk organiseren voor alle functies. Bedrijven die dat niet kunnen, moeten maken dat hun werknemers voldoende afstand kunnen houden. Bedrijven die dat niet kunnen verzekeren maar toch openblijven, krijgen een zware boete. En als ze het blijven negeren, kan de overheid het bedrijf sluiten. Een reeks bedrijven zoals Volvo Cars & Trucks, Audi Vorst en Bombardier heeft er zelf al voor gekozen de deuren te sluiten.

3 Bijna alle winkels gaan dicht

Tot dinsdag mochten winkels openblijven in de week. Dat verandert. Alle winkels moeten sluiten. Behalve supermarkten, boekenwinkels, apothekers, dokters, banken, postkantoren, tankstations en dierenvoedingswinkels. Winkels die verplicht worden te sluiten kunnen rekenen op een premie van 4.000 euro, kondigde Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) dinsdagavond aan.

Nachtwinkels moeten dicht om 22 uur. Bestellen via internet en leveren aan huis blijft wel mogelijk, benadrukte Jambon. Kappers kunnen in de week openblijven, maar mogen slechts één klant per salon aanvaarden. Cafés en restaurants, die al eerder moesten sluiten, moeten hun terrassen weghalen. Markten worden gesloten. 

4 Lessen blijven opgeschort, opvang mogelijk

Voor scholen blijven dezelfde regels van toepassing. De lessen blijven opgeschort. Er is wel opvang voor kinderen van zorgpersoneel en voor kinderen die alleen terechtkunnen bij de grootouders. De kinderopvang in crèches en kinderdagverblijven blijft ook open.

5 Reizen

Reizen die niet essentieel zijn, worden verboden tot 5 april.

6 Openbaar vervoer

In het openbaar vervoer moet iedereen minstens 1 meter afstand bewaren. Maar het blijft mogelijk met de trein, tram of bus te reizen, ook al is het aanbod minder groot.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud