Advertentie

Di Rupo bouwde loonkloof met buurlanden derde af

Elio Di Rupo, premier van de vorige regering. ©Photo News

De loonkloof vermindert tot 2,9 procent, dankzij eigen loonmatiging en Duitse loonstijgingen. 'Maar er moeten nog vele stappen worden ondernomen', zegt Pieter Timmermans van werkgeversorganisatie VBO.

Onder de regering-Di Rupo is de loonkostenhandicap van ons land met een derde afgebouwd. Bij het aantreden van premier Elio Di Rupo (PS) liep die op tot 4,6 procent.

Uit het jongste rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) blijkt dat de loonkloof met Duitsland, Nederland en Frankrijk beperkt blijft tot 2,9 procent. Dat betekent dat de lonen in ons land sinds 1996 2,9 procent meer stegen dan die in de buurlanden.

Cijfers van Eurostat bevestigen die tendens. Ze wijzen uit dat Belgische werkgevers hun loonkostenfactuur de voorbije twee kwartalen minder snel zagen toenemen dan hun Duitse, Franse en Nederlandse collega’s. In het derde kwartaal van 2014 stegen de Belgische loonkosten met 0,8 procent tegenover een jaar eerder. Bij de buren was dat gemiddeld 1,5 procent.

Loonmatiging

Uit het CRB-rapport leid ik af dat loons verhogingen tussen 0,8 en 1,8 procent mogelijk zijn.
Jan Vercamst
ACLVB-voorzitter

Een eerste reden voor de verbetering van onze concurrentiepositie is de loonmatiging van de regering-Di Rupo. In november 2012 besloot de tripartite geen collectieve loonsverhogingen meer toe te staan boven op de index en de baremieke verhogingen voor anciënniteit. ‘Het CRB-rapport toont dat we de voorbije jaren het juiste beleid hebben gevoerd én dat we op die weg verder moeten gaan’, tweette CD&V-voorzitter Wouter Beke gisteren.

Een tweede reden is het einde van de loonmatiging in Duitsland. De Eurostat-cijfers leren dat Duitse werkgevers hun loonkosten in het derde kwartaal van 2014 met 2,1 procent zagen stijgen tegenover dezelfde periode in 2013, cijfers van de Duitse dienst voor de Statistiek geven eenzelfde beeld. In het tweede kwartaal deed zich al eenzelfde toename voor.

16 procent

De CRB ziet de loonkostenhandicap in 2015 en 2016 verder dalen. Naar verwachting stijgen de loonkosten bij de buren met 4,4 procent, terwijl onze werkgevers door de indexsprong van de regering-Michel amper hogere lonen zullen betalen.

Volgens de vakbonden ontstaat daardoor ruimte voor opslag. ‘Uit het CRB-rapport leid ik af dat loonsverhogingen tussen 0,8 en 1,8 procent mogelijk zijn’, zegt Jan Vercamst, de voorzitter van de liberale vakbond ALCVB. Maar de werkgevers willen daar niets van weten. Ze wijzen erop dat een uur arbeid nog altijd zo’n 16 procent duurder is dan in onze buurlanden.

Cocktail

Dat was ook te horen bij VBO-voorzitter Pieter Timmermans tijdens De Ochtend op Radio 1. Hij sprak er van een succesvolle cocktail met drie ingrediënten die er onder Di Rupo kwam: het gaat om een blokkering van de lonen, een indexaanpassing en een lastenverlaging. 'Het gaat in de goede richting, maar er moeten nog veel stappen worden ondernomen', zei Timmermans. Hij hoopt dat de huidige regering die koers zal doorzetten. 'Het zou daarom bijzonder onwijs zijn de indexsprong ongedaan te maken', aldus de VBO-topman.    

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud