Di Rupo: 'Compromis of chaos'

(foto: Photo News)

Partijen die een evenwichtig compromis weigeren en eenzijdig hun wil proberen op te leggen, storten het land in avontuur en politieke chaos. Dat heeft preformateur Elio Di Rupo meegedeeld op een persconferentie.

Met die woorden haalde Di Rupo impliciet uit naar CD&V en N-VA. Die twee partijen weigerden dit weekend het compromis te aanvaarden dat Di Rupo op tafel had gelegd. Volgens de preformateur ging het om een goed voorstel, dat de kwestie-BHV had kunnen oplossen. Hij merkte ook op dat N-VA en CD&V volgens hem van hun kiezers geen mandaat hebben gekregen om het land in chaos te storten.

CD&V en N-VA hadden problemen met het voorstel-Di Rupo omdat er in ruil voor de splitsing van de tweetalige kieskring BHV extra geld voor Brussel zou komen. Dat ligt moeilijk omdat net is afgesproken dat in de nieuwe financieringswet de deelstaten meer verantwoordelijkheid moeten dragen voor hun budget. Dat extra geld voor Brussel past volgens CD&V en N-VA niet in die logica.

Di Rupo stelde voor dat probleem op te lossen door garanties te geven dat de financieringswet au sérieux wordt genomen. Dat kan gebeuren door een werkgroep aan te stellen waarin iedere partij één iemand kan afvaardigen. De economische modellen die als basis voor een nieuwe financieringswet kunnen dienen, zouden ook getest worden door het federale Planbureau.

Daarnaast maakte de preformateur duidelijk dat meer geld voor Brussel absoluut noodzakelijk is. Hij herhaalde dat het niet  de bedoeling kan zijn dat een deel van de bevolking door een staatshervorming armer wordt. Hij verwees ook uitvoerig naar een rapport van kredietbeoordelaar Standard & Poors, waarin gesteld wordt dat Brussel in de financiële problemen komt wanneer er geen herfinanciering komt.

Een laatste boodschap van Di Rupo was dat er nog nooit in drie jaar zoveel voorstellen voor een staatshervorming op tafel hebben gelegen. Hij riep op om snel door te werken, zodat kan worden begonnen aan de zoektocht naar 25 miljard euro besparingen. 'Het is heel dringend', sprak Di Rupo.

Groep van 10

De preformateur pleegt sinds half vijf overleg met de zogenaamde Groep van 10, de vertegenwoordigers van de vakbonden en werkgevers. Behalve voortwerken rond BHV, de herfinanciering van Brussel en de modaliteiten van de nieuwe financieringswet diende Di Rup' in opdracht van de Koning de sociale partners samen te brengen 'om met hen te spreken over de materies die hen meer direct aanbelangen'. Volgens de woordvoerder van de preformateur zijn er 'op dit moment' geen andere vergaderingen voorzien.

Preformateur Elio Di Rupo doet een oproep aan alle onderhandelaars over een staatshervorming, om zich redelijk op te stellen. Hij zei dat op een persconferentie. Een akkoord ligt volgens die Di Rupo binnen handbereik. (30-08-2010)

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud