Di Rupo laat akkoord ACW-Belfius passeren

Elio Di Rupo (l) en Kris Peeters (r) onlangs in Davos - foto Benoit Doppagne ©BELGA

Ondanks het verzet van de Vlaamse liberalen tegen de omstreden deal over de winstbewijzen van het ACW bij de staatsbank Belfius, wil premier Elio Di Rupo (PS) er zijnvingers niet aan verbranden.

De deal die gesloten is tussen Belfius en het ACW zal morgen dan ook groen licht krijgen op een bijzondere algemene vergadering van de staatsbank Belfius.

Maandag stond het onderwerp op de agenda van het kernkabinet van de regering-Di Rupo, maar omdat er ‘geen consensus was in de regering om het te bespreken’, werd de vergadering geannuleerd. ‘Vermits Belfius de deal al unaniem heeft goedgekeurd valt er geen tegenkanting te verwachten op de buitengewone algemene vergadering’, vernam De Tijd in regeringskringen.

In het parlement was er vorige week nog heel wat tandengeknars te horen bij de oppositie, maar ook op de banken van de meerderheid, zeker bij de Vlaamse liberalen. Maar minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) liet toen weten dat de deal een zaak was van Belfius en het ACW en dat de politiek zich daar niet mee moest bemoeien.

Dat neemt niet weg dat de zaak donderdag geagendeerd staat op de buitengewone algemene vergadering van de staatsbank en dat de federale regering - via de Federale Participatie en Investeringsmaatschappij (FPIM) - zich als aandeelhouder erover moet uitspreken. Di Rupo wou het agendapunt vandaag bespreken, maar uit vrees voor grote onenigheid binnen de regering blies hij te elfder ure het overleg af.

Vorige week raakte bekend dat Belfius en het ACW het op een akkoordje hadden gegooid over de historische winstbewijzen, die het ACW in handen heeft als vergoeding voor het aanbrengen van klanten. Concreet worden de winstbewijzen afgekocht door Belfius voor 115 miljoen euro. Daarvan recupereert Belfius meer dan 75 miljoen euro in de vorm van een eeuwigdurende lening. De christelijke arbeidersbeweging krijgt voor die lening een jaarlijkse rente die kan oplopen tot 7,75 procent. En het is over de hoogte van die rente dat binnen de meerderheid vragen werden gesteld. De rest van de afkoopsom(40 miljoen euro) keert Belfius aan het ACW uit over een periode van tien jaar.

Dankzij de nieuwe regeling zou het ACW nog kunnen rekenen op ongeveer 9 miljoen euro per jaar. Dat is weliswaar minder dan de 15 miljoen euro die het ACW zou opstrijken indien er niets veranderd was, maar toch was de verontwaardiging daarover vorige week groot.

De deal kwam er om te vermijden dat het ACW als enige een deel van de winst van de staatsbank Belfius zou blijven opstrijken via de winstbewijzen. Dat deed heel wat stof opwaaien omdat Arco, het financiële vehikel van het ACW, als Dexia-aandeelhouder mee verantwoordelijk wordt geacht voor de val van de bank. Maar de regeling die uit de bus kwam, veroorzaakte al evenveel commotie wegens de royale rente die het ACW nog vele jaren zal blijven opstrijken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud