Di Rupo maakt snel coalitie bekend

Formateur Elio Di Rupo - Foto Belga Photo

Formateur Elio Di Rupo (PS) gaat vanavond of morgenochtend naar de koning om zijn coalitiekeuze voor te stellen. Vanavond komt er dus een antwoord op de vraag of de groenen aan boord blijven.

Formateur Di Rupo wil na de voorstelling van de 'historische zesde staatshervorming' zo snel mogelijk beginnen met de begrotings- en socio-economische onderhandelingen. Daarom zal de PS-voorzitter vanavond nog, of morgenvroeg, naar het paleis gaan om zijn regeringspartners bekend te maken.

'De formateur heeft in alle discretie veel contacten gehad', zei zijn woordvoerder woensdagmiddag.

De vraag die wordt gesteld: houdt Di Rupo de groenen aan boord? Tot dusver waren Groen! en Ecolo nodig om een noodzakelijke tweederdemeerderheid te hebben voor de staatshervorming.

Vooral Open VLD roept luidop om de groenen eraf te rijden. De Vlaamse liberalen willen de regering zo smal mogelijk houden.

Als de formateur opteert om de groenen aan boord te houden, zouden de liberalen uit de onderhandelingen stappen. Alexander De Croo, de voorzitter van Open VLD, heeft al gezegd dat hij niet in een regering met de groenen stapt. Di Rupo kan ook de Vlaamse liberalen lossen, maar in dat scenario zou CD&V niet stappen in de volgende regering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud