Di Rupo optimistisch over economische groei

Premier Elio Di Rupo (PS) voorspelt in enkele kranteninterviews dat de economische groei dit jaar kan oplopen tot 0,6 procent. Daarmee is hij optimistischer dan het Planbureau dat recent nog een groei voorspelde van 0,1 procent.

De regering-Di Rupo zit vandaag dag op dag zes maanden in het zadel. Een reden voor Di Rupo om een balans op te maken in enkele kranten, waaronder Het Laatste Nieuws en het Belang van Limburg. In die interviews is een optimistische premier te horen. Hij verwacht voor dit jaar dat de economische groei kan oplopen tot 0,6 procent. Bij de begrotingscontrole in maart hield de regering nog rekening met een groei van 0,1 procent. En ze legde bovendien een buffer aan van 650 miljoen euro voor mogelijke tegenvallers.

Als de voorspelling van Di Rupo uitkomt, is dat een opsteker voor de begroting. Het kan er op wijzen dat bij de begrotingscontrole die voorzien is voor midden juli, al bij al weinig zal moeten worden bijgestuurd. Volgende week komt het Planbureau met nieuwe vooruitzichten voor de groei.

Di Rupo kijkt met enige trots naar de voorbije zes maanden. 'Geen enkele andere regering heeft ooit zoveel werk dat zo ingewikkeld is in zo'n kort tijd afgeleverd.' HIj citeert de stemming van de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde, de sanering van 13 miljard euro en de bevriezing van de energieprijzen.

De premier doet in de kranten ook een oproep 'tegen het defaitisme'. 'Amper een jaar geleden spraken ze mij in het buitenland aan alsof we pestlijders waren, een tweede Irak in wording. Maar nu is Belgiƫ opnieuw een vaste waarde in de wereld en staan we op het punt aan te pikken bij de beste landen in Europa. Een land dat Matthias Schoenaerts heeft, Vincent Kompany en David Goffin hoeft niet te blozen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud