Advertentie

Di Rupo pleit voor hervorming financieringswet

PS-voorzitter Elio Di Rupo is voorstander van een hervorming van de financieringswet. 'Niet nu maar in 2024 of later', zegt hij in een gesprek met De Tijd. ©BELGA

De PS-voorzitter vindt het 'rechtvaardiger' rekening te houden met de oppervlakte van de gemeenschappen en de gewesten dan hun financiering te baseren op de personenbelasting. 'De Walen maken 32 procent van de bevolking uit maar Wallonië beslaat wel 52 procent van het Belgische grondgebied.'

Binnen zeven weken trekken de Belgen naar de stembus om een nieuw Europees, federaal en regionaal parlement te kiezen. In de aanloop naar die 'verkiezingsjamboree' lanceren kopstukken van de verschillende politieke partijen graag allerhande voorstellen.

PS-voorzitter Elio Di Rupo vormt geen uitzondering op die regel. Van een nieuwe staatshervorming kan voor de federale ex-premier geen sprake zijn. Maar in een gesprek met De Tijd en L'Echo geeft hij aan wel te willen sleutelen aan de financieringswet.

Personenbelasting

Die wet regelt de geldstromen in ons land. Ze bepaalt hoeveel geld van de federale overheid naar de gewesten en gemeenschappen vloeit zodat die hun bevoegdheden kunnen uitoefenen.

Ik zeg enkel dat het erg onrechtvaardig is dat de regio's sinds 1989 gefinancierd worden op basis van de personenbelasting. Zo houd je geen rekening met de realiteit.
Elio Di Rupo
PS-voorzitter
Een aanzienlijk deel van die financiering halen de regionale niveaus uit de opbrengst van de personenbelasting. Dat zint Di Rupo allerminst. 'Ik ben het persoonlijk nooit eens geweest met die regeling. Maar we hebben die moeten aanvaarden', klinkt het.

Volgens de PS-voorzitter moet de huidige financieringswet op de schop. 'Ik ben voor de hervorming van die wet, ja.' Een concreet plan heeft de Franstalige socialist evenwel nog niet.

Onrechtvaardig

'Ik zeg enkel dat het erg onrechtvaardig is dat de regio's sinds 1989 gefinancierd worden op basis van de personenbelasting. Zo houd je geen rekening met de realiteit. De Walen maken 32 procent van de bevolking uit maar Wallonië beslaat wel 52 procent van het Belgische grondgebied', stipt Di Rupo aan.

Maar de kwestie komt zeker niet meteen op tafel. In 2024 of later.
Elio Di Rupo
PS-voorzitter
Over de financiering van de regio's moet op een bepaald moment dus sowieso opnieuw gepraat worden volgens de ex-premier. 'Maar de kwestie komt zeker niet meteen op tafel. In 2024 of later', luidt het.
Die timing is wellicht niet toevallig gekozen. Volgens de zesde staatshervorming wijzigt het solidariteitsmechanisme in ons land vanaf 2025. Het extraatje dat regio's met lager dan gemiddelde inkomsten uit de personenbelasting volgens dat principe krijgen, daalt vanaf dat jaar gaandeweg. Vandaag hebben vooral Wallonië en Brussel baat bij het mechanisme.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud