'Di Rupo viseert ondernemers'

'De regering-Di Rupo moet beter communiceren', vindt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. Foto: Photo News. ©Photo News

Ruim 85 procent van de ondernemers zegt zich geviseerd te voelen door de regering van premier Elio Di Rupo (PS). Dat blijkt uit een enquête van Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers. Bijna 80 procent ziet de federale regeringsploeg liever niet meer terugkomen.

Trop is te veel!, stelt Unizo op basis van enquête die het afnam bij 3.100 ondernemers. ‘Di Rupo maakt het de ondernemers onmogelijk door de hoge loonkosten, de hoge belastingdruk en de enorme administratie’, zegt topman Karel Van Eetvelt. ‘Daar moet dringend verandering in komen.’

Ondernemers blijken – niet geheel onverwacht – geen fans te zijn van de regering-Di Rupo. Bijna 80 procent ziet de federale ploeg na de verkiezingen van volgend jaar liever niet terugkomen. Slechts iets meer dan 20 procent denkt hetzelfde over de Vlaamse regering.

‘De door de regering-Di Rupo genomen maatregelen, zoals de superboete van 309 procent voor niet-correct aangegeven voordelen, hebben veel kwaad bloed gezegd’, zegt Van Eetvelt. Zo schat 60 procent van de ondernemers de kosten van de fiscale maatregelen van de federale regering op meer dan 5.000 euro per jaar.

‘Bij goede maatregelen, zoals het degressief maken van de werkloosheidsuitkeringen, hebben ondernemers dan weer een eerder neutraal gevoel’, aldus de Unizo-topman. Hij meent dat de regering daarover beter moet communiceren.

Onbekende liquidatiebonus

Voorts blijkt 68 procent van de ondernemers niet te weten dat er twee mogelijkheden zijn om aan de verhoogde liquidatiebonus te ontsnappen. Wanneer een vennootschap van plan is zichzelf op te heffen of te liquideren, worden al haar bezittingen verkocht. Met het geld dat ze uit die verkoop weet te puren, worden de schulden van de vennootschap betaald. Van het resterende bedrag wordt het kapitaal afgetrokken dat de eigenaars er bij de oprichting van de vennootschap ingestopt hebben. Sinds 2002 geldt een belasting van 10 procent op wat uiteindelijk overblijft. Maar vanaf oktober 2014 wordt dat 25 procent.

Vennootschappen kunnen de verhoogde belasting vermijden door voor 1 oktober 2014 in vereffening te gaan. Een andere mogelijkheid om aan de verhoogde bonus te ontsnappen, is het omzetten van de reserves in kapitaal. Daar betalen ze 10 procent op, een soort voorschot voor het geval ze in de toekomst vereffenen. Kmo's kunnen vanaf het vijfde jaar hun reserves belastingvrij uitkeren aan de aandeelhouders. Grote bedrijven kunnen dat na negen jaar.

Opvallend is voorts dat 15 procent van de ondernemers die weet hebben dat er een achterpoortje is om aan de liquitdatiebonus te ontkomen, eraan denkt om de vennootschap te liquideren voor de deadline van oktober 2014.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud