Diesel bijna even duur als benzine

(foto: Lieven Van Assche) ©Lieven Van Assche

Een liter benzine wordt morgen 1,4 cent goedkoper, tot 1,593 euro. Daarmee is benzine nog nauwelijks 7 cent duurder dan diesel, het laagste prijsverschil in tien jaar. Objectief is er ook geen reden waarom diesel goedkoper zou moeten zijn dan benzine.

Terwijl Belgische politici angstig de oplopende 'spread' tussen de Belgische en Duitse rente in de gaten houden, vermindert een andere spread zienderogen. Die tussen benzine, althans de super 95-versie, en diesel.

Morgen wordt super 95 aan de pomp 1,4 cent goedkoper. Een liter kost dan nog maximum 1,593 euro.

Benzine is zo nog nauwelijks 7 cent duurder dan diesel. Diesel is eerder deze week nog 1,3 cent duurder geworden en kost nu nog maximaal 1,524 euro.

Dieselland

Het prijsverschil tussen benzine en diesel was sinds 2002 nog nooit zo klein. De voorbije tien jaar was benzine doorgaans 20 à 30 cent duurder dan diesel. Specialisten wijzen er al langer op dat het niet logisch is dat benzine duurder is dan diesel.

Op de internationale markten is diesel vaak duurder dan benzine. Bovendien moet België als 'dieselland bij uitstek', een groot deel van het wagenpark dieselt, diesel invoeren, terwijl ons land benzine uitvoert.

Fiscus

Dat diesel in Belgë toch goedkoper is, heeft vooral te maken met de fiscus. De Belgische petroleumfederatie becijfert dat accijnzen en btw 56 procent van de benzineprijs uitmaken, tegenover 'slechts' 45 procent voor diesel.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud