Digibarometer legt achterstand in ICT-kennis bloot

©BELGA

'Een inhaalbeweging rond ICT-kennis is broodnodig', zegt minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen) in een reactie op de publicatie van de Digibarometer 2020.

De cijfers uit de Digibarometer 2020 zijn van 2019, maar tonen enkele duidelijke trends. ‘Onze bedrijven zijn helemaal mee met digitale systemen om hun bedrijf te runnen, maar voor wat de algemene ICT-kennis van onze bevolking betreft en het aantal afgestudeerden in de ICT-richtingen moeten we grote stappen zetten’, zegt De Sutter, die de Digibarometer samen met staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel (MR) voorstelt.

Uit de barometer blijkt dat onze bedrijven kopposities innemen in Europa als het gaat over digitalisering. Bijna 9 op de 10 Belgische bedrijven hebben ook een eigen website, maar het schoentje knelt als het gaat over de digitale vaardigheden van de Belgen. Met slechts 1,9 procent afgestudeerden in ICT-richtingen zitten we ver onder het EU-gemiddelde van 3,6 procent. 'Als onze bedrijven die voortrekkersrol in de digitalisering willen blijven vervullen in Europa, moeten ze daar ook de juiste mensen voor vinden', zegt De Sutter.

Als onze bedrijven die voortrekkersrol in de digitalisering willen blijven vervullen in Europa, moeten ze daar ook de juiste mensen voor vinden.
Petra De Sutter
Minister van Telecommunicatie

Bedrijven komen nu al in de problemen. Zo hadden twee op de drie bedrijven die iemand wilden aanwerven met speciale ICT-vaardigheden moeilijkheden om die vacature in te vullen. Dat is een stijging van 6 procent tegenover het jaar daarvoor. 'Dat leidt ertoe dat onze bedrijven niet ten volle kunnen profiteren van de toenemende digitalisering van de economie, wat volgens een studie van Agoria tegen 2030 kan leiden tot bijna 600.000 vacatures die niet ingevuld raken', aldus De Sutter.

De minister wil daarom met haar collega Michel een Digitaal Plan uitwerken om de ICT-kennis van de Belgen te verbeteren en meer meisjes naar technologierichtingen te loodsen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud