Directeurs Belgacom verdienen meer dan CEO

Financieel directeur Ray Stewart van Belgacom (foto: Belga) ©BELGA

De beslissing van de regeringDi Rupo om het loon van de CEO’s van Belgacom en Bpost te beperken tot maximaal 650.000 euro bruto heeft perverse effecten. De meeste directieleden verdienen daardoor minstens evenveel tot dubbel zoveel als de CEO waaraan ze rapporteren.

De regering-Di Rupo besliste gisteren groen licht te geven aan het voorstel van minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) om het loon van de nieuwe CEO van Belgacom en die van Bpost te beperken tot 500.000 euro vast en maximaal 150.000 euro variabel. Ook de vertrekpremie wordt geplafonneerd tot één jaar loon. De aandelenopties worden afgeschaft.

Daarmee wijkt de regering af van de regel om topmanagers van overheidsbedrijven maximaal 290.000 euro te betalen. Omdat het om beursgenoteerde bedrijven gaat, wordt de CEO 15 keer het mediaan loon van een werknemer bij Bpost en Belgacom gegund.

Dat betekent evenwel een forse vermindering van de gangbare lonen bij de CEO’s van Bpost en Belgacom. Didier Bellens, de ontslagen topman van het telecombedrijf, kon rekenen op een brutojaarloon van 2,4 miljoen euro. En Johnny Thijs, de CEO van Bpost, heeft nu een loon van 1,1 miljoen euro.

De beslissing van de regering geldt niet voor de andere directieleden van Belgacom en Bpost. Het resultaat is dat bij het telecombedrijf de zes directeurs een pak meer gaan verdienen dan de nieuwe CEO. De zes directeurs van Belgacom verdienen nu samen 6,9 miljoen euro of gemiddeld 1,15 miljoen euro per man. De topper is financieel directeur en huidig interim-CEO Ray Stewart met een brutojaarloon van 1,4 miljoen euro.

Een van de directeurs van Belgacom die genoemd wordt om de nieuwe CEO te worden, Dominique Leroy, zal dus moeten inleveren als ze promotie wil maken.

Volgens Frank Schelstraete van het headhuntersbureau Schelstraete & Desmedt is het onhoudbaar dat de directieleden van een bedrijf meer verdienen dan de CEO. ‘Dat kan misschien even duren, omdat heel wat CEO’s een zekere wijsheid bezitten, weinig afgunst koesteren en hun medewerkers dat misschien wel gunnen. Maar op lange termijn is dat geen houdbare situatie.’

Schelstraete noemt de plafonnering van de lonen ‘een wereldvreemde beslissing die op lange termijn een negatieve impact heeft op de maatschappij’.

Ook bij de NMBS zijn er een tiental directieleden die meer verdienen dan de gedelegeerd bestuurder. Het loon van Jo Cornu is begrensd op maximaal 290.000 euro, terwijl de directeurs per jaar 330.000 euro krijgen.

En bij Bpost verdienen de vijf directeurs gemiddeld 650.000 euro, exact het bedrag dat CEO Johnny Thijs maximaal mag verdienen.

Thijs

Het is evenwel niet zeker of Thijs zal aanvaarden dat zijn loon zakt van 1,1 miljoen euro naar 650.000 euro. Gisteren wilde hij niet reageren. Zijn raad van bestuur, die zich maandag buigt over de regeringsbeslissing, staat unaniem achter hem. ‘Wat vaak vergeten wordt, is dat het de raad van bestuur van Bpost is en niet de regering die beslist over het loon van de CEO’, zegt een bestuurder. De raad van bestuur van Bpost gaf in mei al groen licht voor een loon van ruim 1 miljoen euro, indien Thijs een nieuw contract krijgt.

Maar de regering houdt daar geen rekening mee. Het is immers de regering die beslist over de herbenoeming van Thijs, wiens contract volgende maand afloopt. Als Thijs de nieuwe loonvoorwaarden niet aanvaardt, gaat de regering op zoek naar een nieuwe CEO voor Bpost. In dat geval moet aan Johnny Thijs wel een vertrekpremie van twee jaar loon of 2,2 miljoen euro worden betaald.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud