Advertentie
interview

'Discussie met PVDA in Borgerhout gaat over pleinen, niet over Stalin'

©BELGA

Sp.a krijgt vragen over samenwerking met communisten, nu het duistere verleden van de PVDA opnieuw onder het vergrootglas ligt.

'Het restafval van de 20ste eeuw', zo noemde N-VA-voorzitter Bart De Wever de PVDA vorige week. Het irriteert De Wever mateloos - net als collega Gwendolyn Rutten (Open VLD) - dat PVDA salonfähig wordt gemaakt. Hij vindt het niet kunnen dat voor Vlaams Belang een cordon sanitaire van kracht is, terwijl sp.a en Groen in het Antwerpse district Borgerhout een coalitie vormen met PVDA.

Beide partijen verdienen volgens De Wever gelijke behandeling, omdat beide ideologieën in hun ergste uitwassen verantwoordelijk zijn voor miljoenen doden.

De Franstalige vleugel van de partij, PTB, is in Wallonië bezig aan een electorale opmars. Die is zo opmerkelijk dat zelfs de Europese nieuwssite Politico gisteren een verhaal over de partij bracht. Maar in Vlaanderen blijft de PVDA een minipartij, die ver weg blijft van de kiesdrempel.

De uithaal van De Wever was het sein om opnieuw het duistere, ideologische verleden van de partij te belichten. De partij was dit jaar bijvoorbeeld nog aanwezig op een 'internationaal communistencongres' in Vietnam, waar ook een delegatie van de Noord-Koreaanse dictatuur aanwezig was.

Kopstuk Raoul Hedebouw - die door zijn voorzitter Peter Mertens in Politico 'de Leo Messi van de PVDA' genoemd wordt - weigerde na de dood van Fidel Castro ook het regime in Havana volmondig te veroordelen. De PVDA zegt afstand genomen te hebben van het leninisch-stalinistische verleden, en vandaag voor een 'Modern Marxisme' te staan. 

Beerput

De 'walmende, ideologische beerput' van PVDA brengt ook John Crombez in een lastig parket. Er is sprake van een 'super-Borgerhout', met frontvorming tussen alle linkse krachten, om burgemeester Bart De Wever bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 uit 't Schoon Verdiep te jagen.

Maar niet iedereen binnen sp.a staat te springen voor samenwerking, zo blijkt. Kopstukken Hans Bonte, Renaat Landuyt, Monica De Coninck en Bruno Tobback ventileren openlijk hun ongenoegen over het geflirt met de PVDA. Die oude garde heeft weinig op met de nieuwe koers van Crombez en zijn rechterhand Van Houtven, die de ramen en deuren van de oude, vermolmde partijstructuren willen opengooien.

Stephanie Van Houtven, sp.a-ondervoorzitter en districtsvoorzitster in Borgerhout, zegt alvast weinig te merken van oude dogmatische denkbeelden in de samenwerking met de PVDA. 'De partij houdt zich trouw aan het bestuursakkoord, waarvan het programma van sp.a Antwerpen de basis is.'

Hoe ziet besturen met de communisten eruit?

Stephanie Van Houtven: 'Ik zou het niet weten. Inhoudelijk en persoonlijk is de relatie uitstekend met PVDA-districtsschepen Zohra Othman (lid van advocatennetwerk Progress Lawyers Network dat ook optreedt voor een Syrisch gezin in de visumrel met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), red.).

Zij heeft zich na de gemeenteraadsverkiezingen achter het partijprogramma van het kartel sp.a-Groen gezet, en sindsdien verloopt die samenwerking rimpelloos. Dat komt natuurlijk ook omdat ideologische verschillen minder een rol spelen als je concreet moet samenwerken rond beperkte bevoegdheden. In Borgerhout gaat de discussie over de aanleg van straten, pleintjes en jeugd- en seniorenwerking. In die discussies hebben we Lenin en Stalin natuurlijk veel minder nodig (lacht).'

Wat hebt u gemerkt van de aantijging dat PVDA zijn dienst voor gratis geneeskunde zou gebruiken om stemmen te ronselen?

Van Houtven: 'Geen idee. 'Geneeskunde voor het Volk' heeft geen praktijk in Borgerhout, wel in de districten Deurne en Hoboken.'

Wat u betreft, moet sp.a met PVDA in Antwerpen naar de kiezer in 2018?

Van Houtven: 'Het verbaast me hoe partijpolitiek er weer gepraat wordt over onze plannen in Antwerpen. Tom Meeuws (de nieuwe sp.a-baas in Antwerpen) doet gewoon wat John Crombez in zijn race naar het voorzitterschap beloofde: de ramen en deuren van de partii voor alle progressieven opengooien.

Daarbij wordt ook gekeken naar onafhankelijke burgerinitiatieven, zoals Ringland of HartbovenHard. Maar John is ook gaan praten met de werkgevers van Unizo en Voka, en met de vrouwenbeweging Femma van Beweging.net. Binnen dat kader willen we met alle progressieve krachten rond de tafel, en ja ook de PVDA.'

Congressen met de Noord-Koreanen hoeven samenwerking niet in de weg te staan?

Van Houtven: 'Uiteraard ben ik daarvan geschrokken. Ik vind dat de partij duidelijkheid moet verschaffen over de dogma's waar het zelf beweert al lang afstand van genomen te hebben. Maar als ik het goed begrijp, heeft Peter Mertens zelf laten weten dat sympathisanten met Noord-Korea al jaren de partij uit gebonjourd zijn en zijn leden niet meer naar dergelijke congressen zullen afzakken.

Bij de PVDA'ers met wie ik samenwerk, heb ik in elk geval nooit iets gemerkt van dat soort foute denkbeelden.'

Vindt u PVDA anders dan Vlaams Belang?

Van Houtven: 'Ja. Belang-kopstuk Filip Dewinter geeft speeches geven voor de Griekse neonazi's van Gouden Dageraad. Dat is nog van een totaal andere orde. De racistische standpunten van het Vlaams Belang gaan lijnrecht in tegen de universele verklaring van de rechten van de mens. Dat is niet het geval voor PVDA.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud