Advertentie
reportage

'Dit is geen Zweedse coalitie, wel een Monacocoalitie'

De vakbonden op het Muntplein. ©BELGA

Op het Muntplein gaven de drie grote vakbonden dinsdagochtend al een voorproefje van wat een 'hete sociale herfst' kan worden. Het Vlaamse besparingsmenu - en de nakende federale sanering - liggen de bonden en andere middenveldorganisaties nu al zwaar op de maag.

'Deze regering legt een autostrade aan voor de ondernemers. Met minder flitscontroles, minder belastingsinspecties, minder sociaal overleg en - wat sommigen hopen - minder vakbonden.' ACV-vakbondsleider Marc Leemans gaf op het podium aan het Muntplein flink van jetje tegen de plannen van de federale onderhandelaars. Ongeveer 5.000 vakbondsmilitanten waren er in een relatief gemoedelijke sfeer samengetroept om hun onrust te tonen over het mogelijke federale besparingsmenu. 

Omdat de onderhandelingen op het federale niveau nog lang niet rond zijn, was de manifestatie niet bedoeld als protest. Maar de drie grote vakbonden - het christendemocratische ACV, de liberale ACLVB en de socialistische ABVV - wilden met de actie wel hun onrust tonen over wat allemaal op tafel ligt. Onder meer een mogelijke indexsprong in 2015, waarbij de indexatie van de lonen eenmaal wordt overgeslagen, was de gebeten hond. 'Een indexsprong zal elke werknemer in zijn hele loopbaan 20.000 euro kosten', rekende vakbondsleider Rudy De Leeuw van het ABVV de massa voor. 'Handen af van onze index!'

De vakbondsmannen riepen de Vlaamse en toekomstige federale regering op enkele alternatieven te bestuderen. 'Laat de vennootschappen echt belastingen betalen. Ze betalen nu verhoudingsgewijs minder dan hun schoonmakers', aldus De Leeuw. De waarschuwingen van de vakbondsmannen waren vooral bedoeld voor het federale niveau, maar ook de regering-Bourgeois kreeg een veeg uit de pan: 'We hebben gisteren al gezien waar rechts voor staat: onder meer voor een verhoging van de inschrijvingsgelden aan hogescholen en universiteiten.'

Duidelijkheid

De massa werd flink opgezweept met enkele gevatte oneliners. 'Dit is geen Zweedse coalitie, maar een Monacocoalitie', haalde ACV-vakbondsman Leemans stevig uit. Het publiek luisterde goedkeurend. 'De grote instellingen zoals de OESO geven aan dat er nood is aan een losser budgettair kader om zo de binnenlandse vraag weer aan te wakkeren. Wat doen wij? Net het omgekeerde, waardoor we onze economie verder dooddoen', klonk het in een ABVV-kringetje. 

Naast de typische vakbondshesjes doken op het Muntplein ook vlaggen van de VRT-vakbonden en de seniorenorganisatie Okra op. Ze toonden zich 'erg bezorgd' over de komende besparingen en eisen vooral meer duidelijkheid. 'Deze cumul van besparingen zoals die gisteren door Bourgeois werd voorgesteld, treft gezinnen en mensen die weinig verhaal hebben', klonk het bij vertegenwoordigers van Okra.

'Dat gaat dan niet zozeer om senioren die plots ticketjes moeten betalen, maar wel om senioren die een veel minder groot aanbod hebben qua openbaar vervoer. Erken alsjeblieft het belang van senioren in onze samenleving. Wat Bourgeois nu deed, was enerzijds besparingen aankondigen voor de senioren, maar anderzijds voor de omvang van die besparingen doorverwijzen naar de vakminister. Dat is niet serieus', aldus de Okra-delegatie. 

Ook de politieke linkervleugel was aanwezig op het Muntplein. Er waren vlaggen te zien van de PS en Ecolo, terwijl PVDA-voorzitter Peter Mertens en sp.a-voorzitter Bruno Tobback zich rond het podium ophielden. De bonden zullen Tobback in de toekomst meer mogen verwachten. 'Sp.a zal overal te vinden zijn waar mensen ongerust zijn', zegt hij. 'Ik heb hier niets gehoord waar ik het niet mee eens ben.'

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud