Advertentie

'Dodelijke communicatie van Rutten'

Open vld-voorzitster Gwendolyn Rutten botst op zware kritiek binnen de partij met haar standpunt over het confederalisme - Foto Belga ©BELGA

Dat Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten de term confederalisme afzweert in een kranteninterview, botst meteen op enkele vernietigende interne reacties.

'Ik heb mij blijkbaar overslapen want het partijcongres dat bevoegd is om dergelijke koerswijzigingen te beslissen, is al gedaan?', reageert Vlaams parlementslid Fientje Moerman in een mail die Belga kon inkijken.

In een andere mail suggereert Vlaams parlementslid Filip Antheunis dat Open Vld de kiesdrempel niet meer zal halen 'als de partij zo verder doet'. Een ander parlementslid spreekt anoniem dan weer van 'dodelijke, rampzalige communicatie'.

Federaal België

In een interview met Het Laatste Nieuws zegt Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten dat ze afstand neemt van het confederalisme. Ze wil in november aan haar partijcongres voorstellen om van Open Vld opnieuw een partij te maken die opkomt voor een federaal België met sterke deelstaten, en niet langer voor een confederaal België.

Niet iedereen bij de Vlaamse liberalen is blijkbaar even blij met die uitspraken. 'Open Vld verlaat dus, tegen de stroom, het confederalisme-standpunt zonder enige discussie en debat in de fractie?', vraagt Vlaams parlementslid Filip Antheunis zich af in een gelekte interne mail. 'Als we zo verder doen, nemen we een unique selling 'position' in, namelijk een gewezen grote politieke partij die de kiesdrempel niet meer haalt'.

Ik snap het allemaal niet meer. Fientje Moerman, Vlaams parlementslid Open vld Fiscaliteit

Fiscaliteit

Ook Fientje Moerman heeft in een interne mail kritiek. 'Ik snap het allemaal niet meer', luidt het. Moerman zegt dat ze blijkbaar het partijcongres, 'dat bevoegd is om dergelijke koerswijzigingen te beslissen', heeft gemist. Ze is het ook inhoudelijk niet eens. Zo betekent een gezonde fiscaliteit volgens haar dat elk niveau zorgt voor zijn eigen inkomsten. 'Daarvoor is een nieuwe, diepgaande wijziging van de financieringswet nodig en dus een staatshervorming'.

Voorzitster Rutten laat zich niet uit haar lood slaan door de interne kritiek. 'Ik ben de voorzitster. Ik bepaal en verander de koers', klinkt het. 'You ain't seen nothing yet. Er zullen nog wel partijstandpunten wijzigen. En als je een overtuiging hebt, roept dat nu eenmaal voor- en tegens op. Ik nodig alvast iedereen uit het debat mee te voeren in aanloop naar het congres van november', zegt ze in een reactie aan Belga.

Al snel namen enkele partijkopstukken Rutten in de verdediging op Twitter, zoals minister en ex-voorzitter Alexander De Croo die het had over een 'duidelijk en consequent voorstel', Mechels burgemeester Bart Somers ('voorstel Rutten modern en fris') en minister Annemie Turtelboom ('keuze voor federalisme doet mist en rookgordijnen verdwijen').

Ook vanuit de Vlaamse fractie klonk er steun, zoals van Bart Tommelein en Sas van Rouveroij: 'Open VLD nooit anders gezegd. Nu eens helder: Niet voor onafhankelijk maar voor sterk, zelfbewust Vlaanderen'.

Jong VLD

Later op de dag nam ook een 'verontwaardigd' Jong VLD de verdediging op van Rutten: 'Vanochtend slaagde de partij er voor het eerst opnieuw in om het maatschappelijke debat naar zich toe te trekken (...) een fris en duidelijk standpunt. Enkele leden van de Open Vld-fractie in het Vlaams parlement achtten het nodig hun ongenoegen (...) aan de pers te lekken. Jong VLD vindt het jammer dat deze kritiek op de eigen partij het enige is wat we de afgelopen maanden van de Vlaamse fractie hebben gehoord.'

Jong VLD-voorzitter Frederick Vandeput stelt het scherp: 'Terwijl Gwendolyn de leden en inhoud terug een plaats tracht te geven in de partij, lijkt de Vlaamse fractie enkel met zichzelf bezig.' 'In tegenstelling tot wat iedereen beweert, bewijst de Vlaamse fractie hier wel fijntjes dat ze toch oppositie kan voeren. Nu nog de pijlen in de juiste richting schieten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud