netto

Doe de belastingtest!

©Photonews

3 op 10. Dat is de gemiddelde score die Vlamingen halen bij de Taxtest, een enquête over de kennis van fiscaliteit. Iedereen weet dat we veel belastingen betalen, maar toch wordt de hoogte nog vaak onderschat. Doe zelf de test!

Het onderzoeksbureau iVOX onderzocht in opdracht van de werkgeversorganisatie Voka de kennis van de Vlaming over fiscaliteit. Niet onbelangrijk, meende Voka, nu de regering-Michel volop een taxshift of belastingsverschuiving van arbeid naar andere inkomstenbronnen aan het voorbereiden is. Zo’n 1.000 Vlamingen werden ondervraagd over de belastingen op consumptie, arbeid, vermogen en ondernemen. Daaruit blijkt dat de Vlaming met 3 op 10 ondermaats scoort. Opvallend is dat hooggeschoolden het niet beter doen dan laaggeschoolden.

Het toont aan hoe ingewikkeld ons belastingsysteem is. Als het bijvoorbeeld over de btw-tarieven gaat, zien velen door het bos de bomen niet. Slechts een beperkte groep ondervraagden weet bijvoorbeeld dat op kranten en weekbladen geen btw wordt betaald in ons land.

Absurd

Het onderzoek toont ook aan dat het Belgische belastingssyssteem vaak absurd is. Want de btw die moet betaald worden op een pakje friet in de frituur verschilt van dat op friet met biefstuk in een restaurant.

In veel gevallen onderschatten de Belgen de hoogte van de belastingen. Zo beseffen er maar weinigen dat een derde van de prijs die je aan de pomp betaalt naar de schatkist vloeit via btw en accijnzen.

Voorts onderschatten de Belgen ook hoe snel ze in de hoogste belastingschijf terechtkomen. En hoeveel procent van hun loon naar de fiscus vloeit. Bij een loonsverhoging van 250 euro denkt de Vlaming dat hij 113 euro overhoudt, terwijl het slechts 98 euro is. Opvallend is dat de Vlaming denkt dat we evenveel overhouden van ons brutoloon als de Nederlanders, terwijl dat dat in België een pak minder is. Ook is niet geweten dat Vlamingen al vanaf zo’n 2.000 euro netto per maand in de hoogste belastingschijf vallen.

De Vlaming onderschat voorts hoeveel belastingen en bijdragen bedrijven betalen. Naast vennootschapsbelasting betalen ondernemingen immers ook patronale bijdragen, accijnzen, roerende voorheffing,…. Zo denkt de Vlaming dat Colruyt slechts 25 procent belastingen en bijdragen betaalt per jaar, terwijl dat in werkelijkheid veel meer is.

Kloof tussen perceptie en realiteit

Volgens Voka toont de Taxtest aan dat inzake er de belastingen ‘een grote kloof gaapt tussen de perceptie en de realiteit’. ‘Het onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat de Vlamingen sterk onderschatten hoeveel belastingen bedrijven werkelijk betalen’, zegt Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van Voka. ‘Het bewijst ook dat de Vlamingen niet weten dat België een vrij inkomensgelijk land is.’

Voka is van mening dat de regering-Michel best rekening houdt met de conclusies van dit onderzoek. ‘Het huidige debat over de taxshift draait te veel rond één punt: is ons belastingstelsel rechtvaardig? Het gaat te weinig over het opkrikken van het concurrentievermogen en het creëren van jobs.’

Doe zelf de test

Verschijnt de test hieronder niet? Gebruik dan deze link.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud