Door hondenweer voor Grote Parade van Hart Boven Hard

De Grote Parade van Hart Boven Hard bracht duizenden mensen op de been ©BELGA

17.000 mensen trotseerden zondag in Brussel regen en wind voor de Grote Parade van Hart Boven Hard en Toute Autre Chose. De burgerbewegingen willen een alternatief voor de besparingspolitiek van de regeringen.

Betogers uit alle hoeken van het land van alle leeftijden, afkomst en culturen trotseerden zondag regen en wind om mee te stappen in de Grote Parade in Brussel. Ze willen duidelijk maken dat er een alternatief is voor de besparingspolitiek van de regeringen. Volgens een eerste telling van de Brusselse politie waren er 17.000 deelnemers. De organisatoren van Hart Boven Hard en Tout Autre Chose houden het op meer dan 20.000.

'Een ongezien en hartverwarmend succes', zegt woordvoerder Wouter Hillaert van Hart Boven Hard. 'Onze sympathisanten willen niet dat België evolueert naar een land dat louter streeft naar kille financiële winst en doof wordt voor de menselijke noden.'

Het hondenweer schrikte de deelnemers niet af. 'De regering maakt foute keuzes en doet dat niet uit noodzaak maar uit ideologische overwegingen', zegt een jonge gezin uit het Leuvense. 'Wij vragen om eerlijkere belastingen, die de inspanningen over iedereen verdelen en een betere herverdeling van de opbrengsten van die belastingen.'

De parade was opgedeeld in tien delen, die elk voor een van de zogenaamde 'Hartenwensen' van de beweging staan. Die tien thema's zijn 'Samen Rijk', 'Eerlijke Belastingen', 'Sterk Jong en Oud', 'Stop Armoede', 'Werkbaar Werk', 'Leefbare Buurt', 'Diversiteit is Realiteit', 'Eco is Logisch', 'Wees Wereldwijs' en 'Doe de Democratie'. Oproepen weerklonken voor een zorgzamere samenleving en investeringen in onderwijs, cultuur en ecologie.

Niet politiek

De initiatiefnemers beklemtonen dat dit geen politieke manifestatie is. Ze vroegen de meer dan 150 aanwezige bewegingen hun organisatievlaggen buiten de parade te houden. Aan vakbondsmensen werd gevraagd niet in gekleurde jassen te komen, maar met sjaaltjes. Politici worden verzocht ‘sober om te springen met hun aanwezigheid’ en geen media-interviews te geven. Een brede waaier aan middenveldorganisaties zoals de vakbonden, noord-zuidbewegingen, studentenorganisaties en seniorenbewegingen hadden hun komst op voorhand aangekondigd.

Niettemin waren in de parade opmerkelijk veel groene en rode vlaggen. En werd twitter vandaag overspoeld met selfies met de aanwezige linkse en groene politici.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud