nieuwsanalyse

Doorbraak met groenen nog niet in zicht

©BELGA

De preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) praten deze week dan wel verder met de groenen, ook die piste leidt voorlopig niet tot een doorbraak.

Woensdagnamiddag zaten de preformateurs weer drie uur samen met de groene kopstukken Meyrem Almaci en Jean-Marc Nollet. 'Het was een goed gesprek', klonk het na afloop. Het gesprek wordt voortgezet. Nog deze week zien De Wever en Magnette hun groene collega's opnieuw.

Toch is er nog lang geen doorbraak in zicht. 'Er ligt in ieder geval nog geen bod op tafel, waarop we moeilijk nee kunnen zeggen', merkte een groen kopstuk op. Noch voor de groenen, noch voor de liberalen hebben De Wever en Magnette hun nota aangepast. Voor de groenen is er wel een aparte oriënteringsnota uitgewerkt, op basis waarvan de gesprekken verder kunnen gaan.

Theaterstuk

Stilaan krijgen de groenen en de liberalen, die in stilte met elkaar contact houden, het op hun heupen van de manier waarop ze aan het lijntje worden gehouden. De preformateurs hebben nooit duidelijk gemaakt met welke partners ze verder willen, of waar hun missie naartoe leidt. 'Iedereen is het beu in dit theaterstuk opgevoerd en gebruikt te worden. Dit gaat mislopen', klinkt het.

Iedereen is het beu in dit theaterstuk opgevoerd en gebruikt te worden. Dit gaat mislopen.

De groenen en de blauwen krijgen het gevoel dat De Wever en Magnette hen tegen elkaar proberen uit te spelen, wat het omgekeerde effect heeft. Het drijft de groenen en de liberalen steeds meer in elkaars armen. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is onder de waterlijn ook in gesprek met Ecolo, met de bedoeling de Vivaldi-coalitie opnieuw op de tekentafel te krijgen.

Het lijkt erop dat er verschillende politieke bubbels in de Belgische politiek zijn. Naast de bubbel van de vijf partijen die een regering willen vormen, is er een blauw-groene bubbel. Zolang die deur niet gesloten is, is het moeilijk over te gaan tot de gesprekken van de waarheid, wat in de kaart speelt van de bubbel van de extremisten.

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is onder de waterlijn in gesprek met Ecolo, met de bedoeling de Vivaldi-coalitie opnieuw op de tekentafel te krijgen.

Dat Bouchez zich weert zich als een duivel in een wijwatervat is normaal. De Wever en Magnette zijn hem liever kwijt dan rijk. Dan dreigt de voorzitter van de Franstalige liberalen met lege handen achter te blijven. Als de MR federaal aan de kant wordt geschoven, kunnen de Franstalige liberalen ook in de Waalse regering opzijgezet worden. Het cdH van Maxime Prévot kan dan in zowel de federale als in de Waalse regering stappen.

Dat Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert onder de rokken van Bouchez blijft zitten, begrijpen ze bij de N-VA al veel minder. Lachaert werd voorzitter van Open VLD met een antipaars-groen verhaal, maar stuurt er nu zelf op aan, wordt opgemerkt.

Vruchteloos

De pogingen van de N-VA om druk te zetten op Lachaert zijn tot nu vruchteloos. Ook als op de deur van Alexander De Croo en Patrick Dewael wordt geklopt, vangen de Vlaams-nationalisten bot. Lachaert heeft de steun van heel zijn partijtop. De D66-clan in Open VLD wil nog altijd niet weten van paars-geel. En niemand heeft schrik van een oppositiekuur.

Ook als op de deur van Alexander De Croo en Patrick Dewael wordt geklopt, vangen de Vlaams-nationalisten bot.

Als paars-geel niet lukt met de hele liberale familie erbij, zoals Lachaert wil, liggen voor de Melsensstraat alle opties open. De liberalen verwachten pas tegen de derde week van september, als premier Sophie Wilmès (MR) opnieuw het vertrouwen in het parlement vraagt, een doorbraak in de federale regeringsonderhandelingen. Het ziet er dan ook niet naar uit dat De Wever en Magnette op maandag 17 augustus, als ze opnieuw op het koninklijk paleis worden verwacht, al een versnelling hoger kunnen schakelen in de federale formatie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud