'Doorbraak PTB kan katalysator zijn voor confederalisme'

N-VA-voorzitter Bart De Wever omschrijft Elio Di Rupo als een 'mort vivant'. ©Photo News

Als de radicaal-linkse partij PTB/PVDA bij de federale verkiezingen in 2019 een grote doorbraak beleeft, kan dat een katalysator zijn voor de boedelscheiding tussen Vlaanderen en Wallonië. Dat meent N-VA-voorzitter Bart De Wever.

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever zat vrijdagavond in het Canvas-programma De Afspraak. Daarin overliep hij met enkele andere gasten de belangrijkste politieke gebeurtenissen van de voorbije week.

De politieke crisis die Franstalig België sinds maandag in zijn greep heeft, bleef vanzelfsprekend niet onbesproken. CdH-voorzitter Benoît Lutgen bracht de poppen aan het dansen omdat hij weigert nog langer te besturen met de PS.

Volgens Lutgen hebben de Franstalige socialisten, die 30 jaar onafgebroken aan de macht waren, een verpletterende verantwoordelijkheid in de maffieuze praktijken die recent aan het licht gekomen zijn. 

Bedreigende omsingeling

'Ik heb geglimlacht toen ik Lutgen dat hoorde verklaren. Want zijn partij had zich al die tijd vastgekleefd aan de PS en heeft dus even lang aan die praktijken meegewerkt', stelde De Wever. 'De innige omhelzing van weleer is nu een bedreigende omsingeling geworden.'

De cdH-voorzitter is een straatje zonder eind ingereden en weet niet meer hoe eruit te raken.
Bart De Wever
Voorzitter N-VA

Kort na Lutgens mededeling vroeg de N-VA-voorzitter zich even af of aan diens manoeuvre wekenlange geheime onderhandelingen voorafgegaan waren met potentiële nieuwe coalitiepartners.

'Maar dat lijkt niet het geval. De cdH-voorzitter is een straatje zonder eind ingereden en weet niet meer hoe eruit te raken', klonk het.

Emmanuel Macron

De Wever vermoedt dat Lutgen zich liet inspireren door de electorale successen van Emmanuel Macron in Frankrijk. De links-liberaal hertekende met zijn een jaar oude partij La République en Marche het politieke landschap in Frankrijk helemaal.

Niet alleen schopte hij het tot president. Zijn politieke beweging veroverde ook de volstrekte meerderheid in het parlement. De traditionele partijen incasseerden zware klappen en zijn helemaal uit elkaar gespeeld.

'Wellicht heeft Lutgen naar Macron gekeken. Hij heeft die implosies in Frankrijk gezien en is hier in het gat gesprongen', stelde de Antwerpse burgemeester.

CdH-voorzitter Benoît Lutgen bracht de poppen aan het dansen in Franstalig België. ©Photo News

De afgelopen dagen deden analyses de ronde over de impact van de politieke crisis in Franstalig België op de federale politiek en op de nationale verkiezingen van 2019.

Volgens sommigen heeft de N-VA weinig baat bij een sterk verzwakte PS. Dan zouden de kansen op een confederale staat slinken.

'Het is moeilijk te voorspellen of de PS nodig is voor de invoering van het confederalisme. In het gunstigste geval gaan de mensen door deze crisis inzien dat we in ons land met twee democratieën zitten die elk op een aparte baan zitten.'

'Mort vivant'

Zelfs als de PS enorme klappen zou krijgen in 2019, is het confederalisme volgens De Wever niet bij voorbaat van de baan. Als de PTB, de Franstalige vleugel van de PVDA, heel groot wordt, kan dat volgens hem een katalysator zijn voor een boedelscheiding.

De N-VA-voorzitter is er immers van overtuigd dat de PTB een uiterst links bestuur gaat voorstaan. 'Tegelijkertijd zullen de communisten verwachten dat de Vlamingen de rekening betalen.'

De voorzitter van de PS, Elio Di Rupo, omschreef De Wever als een 'mort vivant'.

Decumuldiscussie

Ook de discussie over een verbod op het cumuleren van verschillende mandaten kwam aan bod in het programma. 'Ik ben er niet per se voorstander van dat je aan elke politicus een functie geeft. Dan krijg je meer politici en dus ook meer uitgaven.'

De Wever ziet aan alternatief. 'Voer een financiële bovengrens is. Geef een politicus een vast bedrag. Die vergoeding blijft dezelfde of die politicus nu een of 50 jobs uitoefent', stelde hij.

Hij voegde er trouwens aan toe dat hij, sinds hij in 2004 op een professionele manier aan politiek begon te doen, alleen maar versobering gezien heeft.

'Politici kunnen later met pensioen, de lonen van de Kamerleden zijn met 5 procent gedaald en de uittredingsvergoedingen zijn afgeschaft. Ook het aantal postjes in intercommunales en provincieraden is verminderd.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud