Advertentie
Advertentie

Douane betrapt recordaantal reizigers met cash geld

©Photo News

De douane betrapte nog nooit zo veel reizigers op verboden sommen cash geld als vorig jaar. Dit jaar plant de douane doelgerichte cashcontroles op vluchten, cruises en bussen.

Twee mannen uit Genk en Antwerpen bieden zich aan bij de douane op de luchthaven van Zaventem. Ze willen, zoals wettelijk verplicht, 399.850 euro cash geld aangeven die ze meenemen op hun vlucht naar Turkije. Ze beweren te handelen in juwelen en goud, en het geld nodig te hebben om hun Turkse leveranciers te betalen. Maar de douane vertrouwt het zaakje niet, neemt het geld in beslag en stuurt het dossier door naar het parket van Halle-Vilvoorde. Uit onderzoek blijkt dat de verklaring van de mannen geen steek houdt en dat ze niets anders kunnen bedenken om de grote som cash geld te verantwoorden. In januari zijn ze veroordeeld tot celstraffen van een en twee jaar voor het witwassen van criminele opbrengsten.

De douane boekt recordcijfers in haar jacht op verdacht cash geld. Vorig jaar heeft ze 1.622 meldingen doorgespeeld aan de antiwitwascel. Nog nooit waren het er zo veel. In 2015 ging het nog om 1.237 meldingen. Het gaat vooral over geldsommen boven 10.000 euro die mensen via onze lucht- en zeehavens meebrachten van of naar een land buiten de Europese Unie (1.509). Veel minder meldingen gingen over geldvervoer van (16) of naar (97) een andere lidstaat.

Gerichte controles

De douane voert dan ook meer gerichte controles uit op grote sommen cash geld. Vorig jaar zijn al 1.313 cashcontroles uitgevoerd in onze lucht- en zeehavens. Tijdens een van die controles, in augustus vorig jaar, betrapte de douane op de luchthaven van Zaventem een 70-jarige vrouw uit Nederland die meer dan 160.000 euro contant geld op zich droeg. Dat zat verborgen in de dubbele bodem van haar reistas. De bejaarde vrouw was onderweg naar Madrid om door te reizen naar Ecuador. Ook dat dossier belandde bij het parket van Halle-Vilvoorde omdat het waarschijnlijk om drugsgeld ging.

Honden ruiken biljetten

Om mensen te betrappen met grote sommen cash geld gebruikt de douane ‘cashhonden’ die zijn getraind om te snuffelen naar biljetten. ‘De honden worden getraind op de geur van de inkt van bankbiljetten’, legt Financiën-woordvoerder Francis Adyns uit. ‘Om die honden te trainen krijgen we echte bankbiljetten van meerdere landen van de Nationale Bank van België.’

Om meerdere redenen is het gemakkelijker snuffelhonden op te leiden voor drugs dan voor cash. Honden verfijnen hun reukzin en dat maakt drugshonden nog scherper om het minste spoor te ontdekken, maar bij cash mogen ze alleen afgaan op grote bundels biljetten. Tijdens hun opleiding, die een half jaar kan duren, worden ze dan ook alleen beloond als ze een grote buit vinden. Bovendien zijn er geurverschillen tussen het papier en de inkt van pakweg dollars, euro’s en Zwitserse franken. En omdat biljetten gemakkelijk andere geuren opnemen, gebruiken trainers zo veel mogelijk verse, ongebruikte biljetten.

Het ‘cashteam’ van de douane op Brussels Airport heeft nog nooit zo veel boetes opgelegd als vorig jaar. In 2016 ontdekte het cashteam 310 gevallen van mensen die meer dan 10.000 euro cash geld bij zich hadden en dat niet hadden aangegeven, zoals de wet voorschrijft. In 249 gevallen moesten de mensen meteen een boete betalen, goed voor een totaalbedrag van 184.625 euro. Bij de opstart van het cashteam in 2014 gebeurde dat nog maar in 46 gevallen, voor 34.750 euro aan boetes. De douane gebruikt daarvoor onder andere honden die snuffelen naar cash geld.

Maar naast die boetes heeft het cashteam op de luchthaven van Zaventem ook al een pak geld verbeurd laten verklaren. Sinds 2014 gebeurde dat al in 29 dossiers, goed voor een totaalbedrag van 3,2 miljoen euro dat op die manier naar de staatskas is gevloeid.

Risicovluchten

Dit jaar gaat de douane alleen al op de luchthavens van Zaventem en Charleroi zeker 500 vluchten, vooral risicovluchten, onderwerpen aan gerichte cashcontroles. Dat bevestigt Francis Adyns, woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën. ‘Ook op autobussen en 30 cruiseschepen die de haven van Zeebrugge aandoen, zal de douane dit jaar gericht controleren op cash.’

‘Zo heeft de douane nu al, in de eerste vier maanden van dit jaar, 435 specifieke cashcontroles uitgevoerd in onze lucht- en zeehavens’, vertelt Adyns. ‘Maar ook op de openbare weg willen we specifiek controleren op cash. Dat gebeurde in de eerste vier maanden ook al 206 keer: 134 keer in de regio Antwerpen, 54 keer in de regio Brussel en 18 keer in de regio Bergen.’

De zwaarste gevallen speelt de douane door aan het gerecht. Navraag bij het parket van Halle-Vilvoorde leert dat er dit jaar al 19 onderzoeken zijn geopend naar mensen die in Zaventem zijn betrapt met grote sommen contant geld. En voor nog eens 5 dossiers zijn de dagvaardingen al uitgestuurd, bevestigt parketwoordvoerder Gilles Blondeau.

Al blijkt het niet bij alle gevallen die de douane signaleert om criminaliteit te gaan. Vorig jaar kreeg het parket van Halle-Vilvoorde 68 ‘cashdossiers’ van de douane toegestuurd, maar 29 zijn zonder gevolg geklasseerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud