Douane controleert nog amper

Foto Photo News ©Photo News

De Belgische douane kan maar bitter weinig goederen die ons land binnenkomen en buitengaan fysiek controleren. Dat blijkt uit interne cijfers. Tot vorig jaar probeerde Douane & Accijnzen toch nog 1,3 procent van de aangiftes of 1 op 76 fysiek te inspecteren. Dat is een streefcijfer dat ook in de andere Europese landen gangbaar is. Maar door een nijpend tekort aan middelen moest onze douane de lat vorig jaar al verlagen naar 1,1 procent of 1 op 90.

Maar nu blijkt de douane ook die norm niet meer te halen. Van de goederen die ons land binnenkomen, wordt nog maar 0,9 procent of 1 op 111 fysiek gecontroleerd. En voor de export is de controle helemaal weggezakt naar 0,39 procent of 1 op 256. Dat bevestigt Francis Adyns, de woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën, aan De Tijd.

Onder andere in de luchthaven van Zaventem laat het gebrek aan middelen zich voelen. In 2007 gebeurden nog 39.308 controles. Vorig jaar waren het er 10.347. Met als gevolg dat het aantal vaststellingen is weggekwijnd van 4.282 in 2007 naar 1.804 vorig jaar.

In de andere luchthavens is het geen haar beter. In Bierset is het aantal controles de voorbije vijf jaar gehalveerd van 5.858 naar 2.961. In Charleroi van 3.550 controles naar 1.234. In Oostende van 717 naar 532 en in Deurne van 630 naar 202.

De pakkans is zo bedroevend laag geworden dat België de zwakste schakel in Europa wordt. Ons land stevent af op een uitbrander van de Europese Unie. België heeft alleen geluk dat de Europese evaluaties van de douanecontroles nog niet focusten op het aantal controles, maar onder andere op de kwaliteit van de risicoanalyses.

Klok rond

Minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) zal dit jaar 5 miljoen euro vrijmaken voor nieuwe aanwervingen bij Douane & Accijnzen, meldt zijn woordvoerder. En voor volgend jaar wordt 10 miljoen euro gebudgetteerd. Met dat extra budget zal de douane eindelijk de klok rond kunnen controleren. Nu wordt er niet gecontroleerd buiten de werkuren. Als bedrijven dat toch willen, moeten ze zelf betalen voor de overuren die vrijwilligers bij de douane daarvoor kloppen.

Het is sowieso een beleidsdoel van minister Vanackere om ‘meer en gerichtere controles’ te krijgen bij de douane. Maar of 10 miljoen euro extra daarvoor zal volstaan, is de douanetop nog aan het berekenen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud