Douane eist 4,6 miljard van diamantbedrijf

©Bloomberg

Douane & Accijnzen vordert 4,6 miljard euro van het Antwerpse diamantbedrijf Omega Diamonds. Dat vernam De Tijd op basis van de vordering van de douane. De zaak stond vandaag gepland voor de correctionele rechtbank van Antwerpen, maar is uitgesteld.

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft zich donderdag nog niet kunnen buigen over de zaak die Douane & Accijnzen heeft aangespannen tegen de Antwerpse diamantfirma Omega Diamonds en elf andere beklaagden. De zaak werd uitgesteld naar 7 november, maar ook dan zal ze nog niet behandeld worden. 

De verdediging vroeg meer tijd om het 770 pagina's tellende proces-verbaal van Douane & Accijnzen te bestuderen. Tegen 7 november moeten ze de rechtbank dan een stand van zaken geven en eventuele procedurele vragen opwerpen. De eigenlijke behandeling volgt wellicht pas in het voorjaar van 2014. De beklaagden zullen dan de inhoud van de vordering van Douane & Accijnzen integraal betwisten.

Omega Diamonds, jarenlang gevestigd in de Antwerpse Pelikaanstraat, heeft volgens de douane op een ongeziene schaal illegaal diamanten verhandeld. Door alle mogelijke vergunningen te vervalsen, konden de eigenaars van Omega Diamonds een gigantisch vermogen opbouwen.

De monsterclaim van 4,6 miljard euro is nog opmerkelijker als je weet dat Omega Diamonds wel een deal mocht sluiten met het parket van Antwerpen. Het parket staakte alle vervolgingen voor fiscale fraude, witwassen, valsheid in geschrifte en zelfs het vormen van een criminele organisatie.

Het parket vond het voldoende dat Omega Diamonds een dading had gesloten met de Bijzondere Belastinginspectie. Die kreeg 150 miljoen euro voor de ontdoken belastingen. En het parket vroeg nog 10 miljoen euro om alle vervolgingen stop te zetten.

Maar het monsterbedrag van 4,6 miljard euro dat de douane nu vordert, doet vermoeden dat er bij Omega Diamonds veel meer aan de hand was dan alleen een belastingkwestie van enkele tientallen miljoenen euro’s.

Op basis van zijn eigen onderzoek - samengevat in een proces-verbaal van ruim 700 bladzijden - besluit de douane dat de illegale handel in ruwe diamanten die Omega Diamonds opzette, veel zwaarder gestraft moet worden.

Daarom eist de douane nog voor twaalf partijen, onder wie Omega Diamonds en haar toplui, 2,276 miljard euro (als tegenwaarde voor alle diamanten die illegaal zijn ingevoerd) en nog een boete van 2,291 miljard euro, samen bijna 4,6 miljard euro. Dat het parket zijn zaak liet vallen, betekent wel dat de verdachten op basis van de douanewet nog maar vier maanden tot één jaar cel kunnen krijgen.

Omega Diamonds voerde wel gesprekken met de douane om ook met hen een dading te sluiten, maar de bedragen die de douane eiste, wilden het bedrijf en haar toplui niet betalen. Daarom start vandaag het proces voor de Antwerpse strafrechter, met de advocaat van de douane als ‘aanklager’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud