Douane wil op het web infiltreren om internetfraude aan te pakken

©X00503

De douane wil met aliassen op het web infiltreren om internetfraudeurs te klissen. Nu heeft ze te weinig slagkracht om illegale handelspraktijken op het web aan te pakken.

De onlinehandel in bedreigde dieren- en plantensoorten floreert in ons land. Het volstaat even te surfen naar een tweedehandswebsite en je vindt een pak ivoren beeldjes die te koop staan zonder de vereiste certificaten. ‘Zowel via onlineadvertenties als op onlinewebwinkels vind je een rits ivoren voorwerpen die niet voldoen aan de CITES-voorwaarden’, zegt Open VLD-senator Lionel Bajart. Nochtans is het CITES-verdrag (Convention on International Trade in Endangered Species) al sinds 1984 van kracht in ons land.

Wat doet onze douane om die illegale handel te bestrijden? Het antwoord dat de senator van de regering kreeg, is niet geruststellend. Minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) wijst erop dat de douane wel een ‘Cybersquad’-team heeft dat de internethandel in de gaten houdt. ‘Alleen beschikt het Cybersquad niet over de nodige wettelijke bevoegdheden en middelen om de illegale onlinehandel te kunnen bestrijden’, geeft de minister toe in zijn schriftelijk antwoord.

Dark web

‘De handel via het Dark Web (een deel van het internet dat niet via gewone zoekmachines kan worden gevonden, red.), de verzending per post en de onlinebetaling maken het momenteel mogelijk dat criminelen anoniem goederen verkopen, bestellen en verzenden. Ook de betaling gebeurt anoniem’, schrijft De Croo in zijn antwoord.

Onze douane mist de wettelijke bevoegdheden die de Franse douane wel heeft, merkt de minister nog op. Douaneambtenaren zouden de bevoegdheid moeten krijgen om met een pseudoniem actief te zijn op het Dark Web, zodat ze contacten kunnen leggen met potentiële daders en medeplichtigen van de illegale onlinehandel. Dat zou ze ook de kans geven bewijzen te verzamelen en de identiteit te achterhalen van alle betrokkenen.

De douane wil dus op het internet kunnen infiltreren, zoals de politie dat al mag. Dat zou niet alleen gebeuren om de illegale handel in bedreigde planten- en diersoorten op te sporen, maar ook om de onlinehandel in drugs, wapens en namaakgoederen te bestrijden. Ook daar houdt de Cybersquad van de douane zich mee bezig. Dat is geen overbodige luxe want het is vooral de douane die postpakketjes moet onderscheppen die hier illegaal worden ingevoerd.

Lopende zaken

De Croo ziet in deze periode van lopende zaken geen mogelijkheid meer om de douane nog snel die bevoegdheden te geven. ‘Maar ik heb mijn administratie alvast de opdracht gegeven een analyse uit te voeren van de reglementaire mogelijkheden om de huidige bevoegdheden uit te breiden’, luidt het.

De Croo’s partijgenoot Bajart is tevreden dat de minister - ‘die onlangs deze bevoegdheid kreeg’ - de problemen onderkent en het pad wil effenen voor de noodzakelijke wetswijziging. ‘Dit moet bij de start van de volgende legislatuur worden opgelost’, stelt de senator. ‘We zitten met een steeds grotere toename van de illegale handel via het internet in dieren en planten die dikwijls met uitsterven zijn bedreigd. Maar onze douane kan niet achter de daders gaan, want ze is daarvoor niet bevoegd. Dat is tergend.’

WWF

Dit jaar gaat onze douane alvast in samenwerking met het Wereldnatuurfonds WWF deelnemen aan een door de Europese Commissie gefinancierd programma om kennis te delen over opsporingen op het internet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect