'Drie koningen' hopen deze week op doorbraak

Voorzitter Egbert Lachaert gaf een donderpreek op het partijbureau van Open VLD, na de 'verwarrende signalen' die zijn voorganger Gwendolyn Rutten uitstuurde. ©Photo News

De partijvoorzitters Egbert Lachaert, Joachim Coens en Georges-Louis Bouchez hopen deze week op een doorbraak in hun poging een Ålandcoalitie zonder de PS op de been te brengen.

Een inhoudelijke nota hebben Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert, CD&V-kopman Joachim Coens en MR-leider Georges-Louis Bouchez nog niet, maar het trio liet maandagavond in een gezamenlijk persbericht weten de onderhandelingen te willen opstarten. 'Er blijken minstens zes partijen te zijn die geen onderling veto hebben tegen elkaar', luidt het. Het gaat over Open VLD, de MR, CD&V, het cdH, de N-VA en de sp.a. Van sp.a-voorzitter Conner Rousseau wordt wel duidelijkheid gevraagd. 'Niettemin zijn de afgelopen uren de intenties van minstens één politieke formatie niet geheel duidelijk. Er wordt dan ook de komende dagen meer duidelijkheid gevraagd aan deze potentiële partners over de bereidheid gesprekken aan te vatten', klinkt het.

Rousseau reageert dat het moeilijk is om duidelijkheid te verschaffen, als niet duidelijk is waarover duidelijkheid wordt gevraagd. Hij wil het inhoudelijke voorstel van het trio afwachten, alvorens te beslissen om te springen of niet. Dat druk op hem wordt gezet zonder dat echt met hem wordt gepraat doet Rousseau vermoeden dat er spelletjes worden gespeeld. De sp.a-voorzitter zou de PS moeten lossen, maar houdt voorlopig nauw contact met PS-voorzitter Paul Magnette. 

Lachaert, Coens en Bouchez zagen de PS-voorzitter zondag voor het eerst. Ze maakten hem duidelijkheid dat ze een regering zonder de PS willen proberen te vormen. Bruggen zijn er wel niet opgeblazen. Als het niet lukt, moeten ze toch weer zaken doen met Magnette, die samen met Rousseau het voorstel op tafel legde om de regering-Wilmès uit te breiden met de PS, de sp.a en het cdH. Die klassieke tripartite zou dan als minderheidsregering gedoogsteun van de groenen moeten krijgen.

Wat nog niet gebeurd is, is dat men samen met ons over inhoud gaat praten. De PS en de N-VA raken er nooit onderling uit.
Egbert Lachaert
Voorzitter Open VLD

Lachaert gaat ervan uit dat hij een kans op slagen heeft. 'Wat nog niet gebeurd is, is dat men samen met ons over de inhoud gaat praten. De PS en de N-VA raken er nooit onderling uit.' Dat is altijd de these van de nieuwe voorzitter van Open VLD geweest. En zijn plannen lijken niet te zijn doorkruist door de afzwaaiende voorzitter Gwendolyn Rutten. Zij kreeg in 'De afspraak op vrijdag' de poppen aan het dansen door te vertellen dat de N-VA haar 'een aanbod' heeft gedaan voor een Vlaamse regering met gedoogsteun van het Vlaams Belang.

Preek

Op het partijbureau van de Vlaamse liberalen, waar Rutten zich had laten verontschuldigen, preekte Lachaert maandag dat ze samen vooruit moeten en dat geen verwarrende signalen kunnen worden uitgestuurd. Hij kreeg daarvoor brede steun. Ook de liberalen beseffen dat een regering nodig is om een verdere opmars van het Vlaams Belang te stoppen.

Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) haalde in een interview met De Standaard de uitspraken van Rutten aan om te herhalen dat een regering met de N-VA onmogelijk is. 'We wisten niet dat het zover ging. Als de N-VA met het Vlaams Belang wil samenwerken, is het voor ons volstrekt ondenkbaar om samen met hen in een regering te stappen', sloot Di Rupo voor een zoveelste keer de deur.

Het is nu afwachten of de sp.a aan de onderhandelingstafel zal komen, en of ze daarbij de PS mee zal brengen. De PS zal niet worden uitgenodigd, maar voor Coens is het geen probleem als de PS mee aan tafel schuift voor een grote coalitie. Het gevaar is wel dat dat uitdraait op een zoveelste rondje tussen de N-VA en de PS, en die poging opnieuw niets uithaalt. Dat zou verkiezingen wel heel dichtbij brengen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud