Advertentie

Drie op de vier gemeenten tellen te weinig huisartsen

Door de krapte kondigen veel huisartsenpraktijken een patiëntenstop af. ©ISOPIX

Minstens 227 van de 300 Vlaamse gemeenten tellen te weinig huisartsen. In veel praktijken is daarom een patiëntenstop afgekondigd.

Drie op de vier gemeenten in Vlaanderen zijn 'huisartsarm'. Dat betekent dat er minder dan 90 actieve huisdokters per 100.000 inwoners zijn. In dunbevolkte gemeentes ligt de lat op 125 huisartsen per 100.000 inwoners. Dat meldt Het Laatste Nieuws dinsdag.

Volgens Roel Van Giel van de huisartsenvereniging Domus Medica komt dat onder meer omdat jonge artsen een beter evenwicht tussen werk en privé zoeken. 'Om één oudere huisarts te vervangen, heb je er 1,5 à 2 nodig. Jongere artsen zoeken - terecht - een beter evenwicht tussen werk en privé en zijn niet langer bereid om 80 uur per week te kloppen. Dat verklaart meteen waarom heel wat praktijken een patiëntenstop hanteren', klinkt het. 

Van Giel ziet heil in meer ondersteuning, via bijvoorbeeld een assistent en een verpleegkundige, en pleit ook voor de afschaffing van een verplicht ziektebriefje voor één dag werkverlet. 

Huisartsenwachtpost

Het Agentschap Zorg en Gezondheid ziet vooral heil in multidisciplinaire praktijken. 'Tot voor kort werden vestigingspremies toegekend aan huisartsenarme gemeenten', zegt een woordvoerder van het agentschap. 'Uit een evaluatie bleek echter dat zich daardoor niet meer huisartsen in die gemeenten vestigden. Wat wel bleek bij te dragen aan de kwaliteitsvolle zorg waren bijvoorbeeld huisartsenwachtposten of multidisciplinaire praktijken.'

Daarom zullen huisartsen die een samenwerkingsverband aangaan met andere disciplines - bijvoorbeeld een praktijkassistent of -verpleegkundige - een financiële ondersteuning krijgen. Daarnaast zal een planningscommissie oordelen of er in Vlaanderen meer huisartsen kunnen afstuderen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud