Drugsfeiten op recordhoogte in België

In beslag genomen drugs, geld en wapens bij een onderzoek in Doornik eerder dit jaar ©BELGA

Er woedt een drugsepidemie in ons land. De politie telde het afgelopen jaar veel meer feiten en dat zowel voor het bezit van drugs als voor de handel en de productie. De criminoloog Brice De Ruyver roept op tot actie.

De drugsstatistieken die N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote heeft opgevraagd bij zijn partijgenoot, minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, spreken boekdelen. Voor het drugsbezit gaat het van 30.110 vastgestelde feiten in 2012 naar 38.633 vorig jaar of bijna een derde meer.

Kijken we naar de drugshandel dan stelde de politie drie jaar geleden 6.427 feiten vast en het voorbije jaar al 7.430 of 15 procent meer. Voor de drugsproductie is er een stijging van 1.374 naar 1.877 gevallen.

Als de cocaïnemaffia vroeger alleen haar containers kwam leegmaken in Antwerpen, dan hebben we nu aanwijzingen dat ze ook haar tussenhandel én distributie verzorgt vanuit Antwerpen
Bryce De Ruyver
Criminoloog UGent

Vooral in Vlaanderen zitten de drugsfeiten in de lift, met 22.615 feiten van drugsbezit in 2014 tegenover 18.113 in 2012. De drugshandel steeg in Vlaanderen van 3.840 naar 4.435 gevallen en de drugsfabricage van 953 naar 1.291 gevallen.

Bij de provincies is Antwerpen de koploper met 7.008 feiten van drugsbezit, 399 van drugsproductie en 1.569 van drugshandel. Maar ook Oost-Vlaanderen scoort hoog met bijvoorbeeld 1.071 feiten van drugshandel. Als het over drugsproductie gaat, zijn er in Limburg bijna evenveel feiten ontdekt als in Antwerpen (388).

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er een enorme stijging van het vastgestelde drugsbezit: van 4.389 feiten in 2012 naar 6.177 vorig jaar of 40 procent meer. Maar de drugsproductie blijft stabiel en de handel daalt zelfs lichtjes. Met respectievelijk 110 en 971 feiten scoort Brussel voor de zwaardere vormen van drugscriminaliteit niet zo hoog in vergelijking met de rest van het land.

In Wallonië werden dan weer net als in Vlaanderen recordcijfers genoteerd door de politie. Met 9.841 feiten van drugsbezit (+30%), 476 van drugsfabricage (+34%) en 2.024 van drugshandel (+14%). De aantallen liggen wel beduidend lager dan in Vlaanderen. Alleen al in de provincie Antwerpen worden bijna evenveel drugsmisdrijven vastgesteld als in Wallonië.

Oorzaak

Voor heel België is er een alarmerende stijging te merken in de politiecijfers. De criminoloog Brice De Ruyver (UGent) bevestigt die trend op basis van zijn vaststellingen in allerlei expertengroepen. ‘We zijn de kadernota aan het voorbereiden voor het nieuwe nationale veiligheidsplan 2016-2019. Drugs staan duidelijk bovenaan. Dat is ooit anders geweest. Ik herinner me dat drugs in 2004 slechts een van de meerdere prioriteiten waren. In het nieuwe veiligheidsplan worden drugs zeker een topprioriteit.’

©MEDIAFIN

De Ruyver ziet ook een duidelijke oorzaak voor de stijgende drugscijfers in ons land. ‘We merken een manifeste verschuiving vanuit Nederland, zowel wat betreft de cannabisplantages als de laboratoria voor synthetische drugs. Die verschuiving zal dit jaar nog toenemen als ik zie hoe Nederland de growshops, waar men ook producten voor de eigen kweek van cannabis kan kopen, onder druk zet. Daardoor zijn er ook in ons land al growshops opgedoken.

‘We hebben echt wel een serieus probleem’, zegt de criminoloog. ‘Als de cocaïnemaffia vroeger alleen haar containers kwam leegmaken in Antwerpen, dan hebben we nu aanwijzingen dat ze ook haar tussenhandel én distributie verzorgt vanuit Antwerpen. De stad wordt niet alleen een draaischijf voor cocaïne, maar ook voor grondstoffen om synthetische drugs te maken. Ik sta zeker achter de ‘war on drugs’ die de Antwerpse burgemeester Bart De Wever is begonnen. Anders loopt het compleet uit de hand. Maar door de inspanningen in Antwerpen verleggen de tussenhandelaars wel hun terrein naar andere Belgische grootsteden.’

Daarom roept De Ruyver op tot actie. ‘Laat de lokale besturen net als in Nederland veel meer bestuurlijk optreden tegen de drugscriminelen. Burgemeesters moeten drugspanden sluiten en lokale horecazaken aanpakken. Onder impuls van de Antwerpse gouverneur werk ik al mee aan zo’n administratief antidrugsbeleid in Turnhout. Kamerlid Koenraad Degroote, die de cijfers heeft opgevraagd, is het daarmee eens. ‘Het gedoogbeleid heeft gefaald. De tolerantie uit het verleden moet plaatsmaken voor actie.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud