Advertentie
netto

Duizenden krijgen minder aanvullend pensioen

Vincent Van Quickenborne ©BELGA

Door een pensioenhervorming van de regering-Michel krijgen duizenden werknemers een lager aanvullend pensioen.

Daarom trekt Open VLD-Kamerlid en voormalig minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne aan de alarmbel.

De Tijd vernam na een rondvraag dat onder andere Procter & Gamble ermee geconfronteerd wordt. Daar alleen gaat het om 1.200 mensen. Om iedereen te verplichten langer te werken, besliste de regering-Michel dat het niet meer mogelijk is het aanvullend pensioen - waarvoor ze zelf en hun bedrijf hebben gespaard - op te nemen voor de wettelijke pensioenleeftijd van 65. ‘Dat is correct en verdedigbaar’, zegt Van Quickenborne.

Wat volgens hem niet correct is, is dat mensen, die nog voor de pensioenhervorming een pensioenplan hadden toegezegd gekregen, waarbij ze op hun 60ste een afgesproken bedrag kunnen opnemen, nu veel minder krijgen. Dat komt door de omzettingscoëfficiënt die gehanteerd moet worden. Omzettingscoëfficiënten houden immers rekening met de levensverwachting. Het aantal jaren dat een 65-jarige statistisch gezien nog te leven heeft, is lager dan het aantal jaren dat een 60-jarige nog te leven heeft. Vandaar dat de berekening uitkomt op een lager kapitaal. 

Het pensioenkapitaal zal daardoor een stuk lager iggen dan wat hen oorspronkelijk beloofd was op 60.  'Het geld is voorzien door het bedrijf, maar het mag ewoonweg niet (volledig) uitbetaald worden', aldus Van Quickenborne. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud