Echtgenoot N-VA-Kamerlid deed niets mis in dossiers humanitaire visa Iraniërs

Het gerecht vond in een opsporingsonderzoek geen strafbare feiten tegen de echtgenoot van de N-VA'ster Darya Safai. ©DPA

De echtgenoot van N-VA-parlementslid Darya Safai pleegde geen strafbare feiten bij zijn hulp aan Iraniërs om een verblijfsvisum voor ons land te krijgen. Dat meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) op gezag van het federaal parket.

Mahdi had begin maart bij het federaal parket een melding ingediend over geruchten van mogelijke fraude met humanitaire visa voor Iraanse opposanten tegen het theocratische regime. Het was ook opgevallen dat merkelijk meer Iraniërs dan gewoonlijk een aanvraag tot verblijf in ons landen deden via een humanitair visum. Daarbij viel de naam van Saeed Bashirtash, tandarts en echtgenoot van N-VA-Kamerlid Darya Safai. Beide vluchtten na de Iraanse revolutie naar Europa, waar ze actieve tegenstanders zijn van het regime van de Ayatollahs.

Tussenpersoon

Bashirtash ontkende formeel dat hij iets misdeed. Hij trad sinds 2020 op als tussenpersoon in dossiers van humanitaire visa. Die worden na een uitgebreid onderzoek afgeleverd met de expliciete goedkeuring van de Belgische minister of staatssecretaris. De geruchten stelden dat Bashirtash geld vroeg voor zijn tussenkomst, maar de man hield vol dat hij enkel optrad voor Iraniërs in nood en geviseerd wordt door het regime in Teheran.

Iedereen is onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Dit dossier is daarvan het bewijs.
Sammy Mahdi
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie

Hij benadrukte dat hij nooit op eigen initiatief vluchtelingen benaderde en zelfs de kosten betaalde om het dossier in te dienen bij de Dienst Vreemdelingenzaken, die verblijf in ons land regelt en controleert. De Staatsveiligheid kwam in maart al met een verklaring dat het om een 'uiterst genuanceerde nota ging en een standaardprocedure die in tal van andere dossiers wordt toegepast'.

Opsporingsonderzoek

Het federaal parket komt na een opsporingsonderzoek tot de conclusie dat geen strafbare feiten zijn gepleegd. Een belangrijk gevolg is nog dat staatssecretaris de behandeling van visadossiers van Iraniërs heropstart. Door de geruchten over mogelijke fraude had hij een tiental dossiers bevroren van Iraniërs die via Turkije naar ons land hopen te komen.

'Ik ben tevreden dat het gerecht hier snel duidelijkheid brengt en er geen strafbare feiten werden gepleegd', reageert Madhi. 'Intentieprocessen zijn nooit goed. Iedereen is onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Dit dossier is daarvan het bewijs.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud