Ecolo kiest federaal voor oppositie

Ecolo-covoorzitters Deleuze en Hoyos bij MR-informateur Charles Michel. ©BELGA

Ecolo kiest op federaal niveau voor een plaats in de oppositie. Die boodschap gaven covoorzitters Olivier Deleuze en Emily Hoyos dinsdagnamiddag mee aan informateur Charles Michel.

Ecolo verloor bij de verkiezingen van 25 mei twee van zijn acht Kamerzetels, waardoor de Franstalige groenen vinden dat ze op de oppositiebanken thuishoren. Deleuze en Hoyos waren de laatste voorzitters die dinsdag bij de informateur langskwamen. Michel heeft nog een telefonisch onderhoud met FDF-voorzitter Olivier Maingain, die verhinderd was.

Na afloop verklaarde Hoyos dat ze samen met Michel de verschillende uitdagingen en de mogelijke coalities hebben overlopen. Zoals de kaarten nu liggen, komen de ecologisten niet onmiddellijk in beeld voor een regeringsvorming. De kwestie lijkt alleszins ook niet aan de orde, want Ecolo had als boodschap voor de informateur dat 'onze plaats in de oppositie' is, aldus Hoyos.

Of dat ook betekent dat zusterpartij Groen sowieso voor een plaats in de oppositie kiest? 'We vormen een gemeenschappelijke fractie met Groen in de Kamer, maar die vraag moet je aan Groen stellen', luidde het. Groen won er op 25 mei één Kamerzetel bij en telt er nu ook zes. Beide partijen vormen in de Kamer al langer een gemeenschappelijke fractie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud