Ecolo wil dat N-VA campagne tegen kandidaat-rechter Khattabi stopzet

Ecolo-parlementslid en kandidaat-rechter Zakia Khattabi. ©BELGA

Covoorzitster Rajae Maouane van Ecolo vraagt de N-VA te stoppen met een campagne tegen de kandidatuur van het Ecolo-parlementslid Zakia Khattabi voor het Grondwettelijk Hof.

N-VA-senator Karl Vanlouwe roept op sociale media op Khattabi te 'stoppen'. Een 'activiste die juridische beslissingen tegenwerkt' hoort volgens hem niet thuis bij het Grondwettelijk Hof. 

Vanlouwe hekelt een actie van Khattabi in 2013, toen ze in een vliegtuig van Tunis Air persoonlijk de repatriëring van een Tunesiër die illegaal in België verbleef verhinderde. Ook is er kritiek op het feit dat ze geen juriste is.  

Maouane protesteert tegen de actie die volgens haar gericht is op het muilkorven van een democratisch verkozen kandidaat, enkel omdat die een andere mening heeft.

Het Hof spreekt zich uit over de grondwettelijkheid van de wetten die door het parlement goedgekeurd worden. Het bestaat uit zes professionele rechters en zes rechters die minstens vijf jaar volksvertegenwoordiger geweest zijn. De meeste rechters van het Grondwettelijk Hof zijn jurist, maar het is geen vereiste. Het komt afwisselend toe aan de Kamer en de Senaat om kandidaten voor te stellen. Voor goedkeuring is een tweederdemeerderheid nodig. 

Deze maand dienen twee rechters van het Grondwettelijk Hof te worden vervangen: de voormalige socialistische minister Erik Derycke en oud-Ecolo-senator Jean-Paul Snappe. De Kamer droeg sp.a-Kamerlid Yasmine Kherbache voor, wat geen probleem bleek op te leveren. De (geheime) stemming over de kandidatuur van Khattabi vindt plaats op vrijdag 13 december.

Het is zeer onzeker dat Khattabi het zal halen. De N-VA en het Vlaams belang steunen haar alvast niet en mogelijk zouden ook de Vlaamse en Franstalige liberalen tegen haar kandidatuur stemmen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud