Economisch herstel te danken aan export

Haven van Antwerpen ©Photo News

De heropleving van de Belgische economie in het eerste kwartaal was vooral te danken aan de uitvoer. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR).

Het INR bevestigt dat de economische activiteit in het eerste kwartaal met 0,3 procent groeide na een krimp van 0,1 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar. De netto-uitvoer leverde een bijdrage van 0,4 procentpunt tot de groei, omdat de export duidelijk sneller toenam dan de import.

De binnenlandse vraag (zonder voorraden) steeg slechts met 0,1 procent. De stijging van de bedrijfsinvesteringen werd gedeeltelijk gecompenseerd door de daling van de investeringen van de gezinnen in woningbouw. De gezinsconsumptie bleef stabiel.

De cijfers per sector tonen aan dat de dienstensector de enige was die groei boekte. De activiteit van de industrie daalde, terwijl de bouwsector pas op de plaats maakte.

Voorts valt op dat de stijging van de werkgelegenheid bijna is stilgevallen. De arbeidsmarkt reageerde met vertraging op de zwakke conjunctuur in de tweede helft van vorig jaar.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud