Economische Inspectie onderzoekt annulaties TUI fly

Minister van Consumentenzaken Nathalie Muylle laat de Economische Inspectie een onderzoek doen naar de vele annulaties bij TUI fly. ©BELGA

Minister van Economie en Consumentenzaken Nathalie Muylle (CD&V) laat de Economische Inspectie een onderzoek voeren naar 'luchtvaartmaatschappijen die vluchten verkopen en ze enkele dagen later weer annuleren'.

'Wie op vakantie gaat, moet onbezorgd kunnen genieten en niet enkele dagen na reservatie te horen krijgen dat dat niet kan', laat minister Muylle in een persbericht weten.

'Over verschillende kanalen zijn we op de hoogte gebracht van praktijken bij de luchtvaartmaatschappij TUI die voor mij niet kunnen. Mensen die een vlucht voor de komende vakantiemaanden boeken, krijgen enkele dagen na de boeking het bericht dat de vlucht wordt geannuleerd. Ondertussen hebben de reizigers betaald en krijgen ze geen terugbetaling maar een voucher', hekelt minister Muylle.

Wie een vlucht boekt voor de vakantiemaanden krijgt enkele dagen na boeking het bericht dat de vlucht wordt geannuleerd. Ondertussen hebben de reizigers betaald en krijgen ze geen terugbetaling maar een voucher.
Nathalie Muylle
Minister van Consumentenzaken

'De praktijk waarbij blijkbaar aanbiedingen worden gedaan terwijl het onzeker lijkt dat de dienst kan worden gepresteerd roept ernstige vragen op.' Muylle wil daartegen optreden. Ze geeft de Economische Inspectie de opdracht een onderzoek te beginnen', luidt het.

Oneerlijke handelspraktijken

De economische wetgeving verbiedt misleidende en agressieve handelspraktijken. Het is verboden producten te koop aan te bieden voor een bepaalde prijs als het niet zeker is dat het product voor die prijs geleverd kan worden en de onderneming dat niet duidelijk laat weten.

Van elke onderneming wordt verwacht dat ze deskundig en zorgvuldig te werk gaat. Doet ze dat niet en nemen consumenten daardoor aankoopbeslissingen die ze anders niet zouden genomen, dan is sprake van verboden en oneerlijke handelspraktijken.

Veel klachten gaan over TUI fly Belgium, klinkt het op het kabinet-Muylle. Maar het onderzoek richt zich ook op andere luchtvaartmaatschappijen.

Honderdduizenden klanten

TUI kondigde dinsdag aan dat het zowat een vierde van zijn vluchten in het zomerseizoen schrapt. Het gaat om het vluchtplan dat bij de start van de boekingen in november vorig jaar - voor de uitbraak van het coronavirus - werd opgesteld voor het hoogseizoen.

Een paar honderdduizend klanten zijn getroffen.

Volgens een woordvoerder van TUI zijn 'een paar honderdduizend' klanten getroffen. Klanten wier vlucht enkele dagen na de boeking geannuleerd werd, kunnen dat melden op meldpunt.belgie.be.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud