netto

Een groter deel van uw inkomen ontsnapt aan belastingen

©Photo News

Dat is te danken aan de jaarlijkse aanpassing van de fiscale plafonds. Maar een hele reeks andere fiscale plafonds werden bevroren door de federale regering.

Op basis van het gemiddelde indexcijfer voor 2020 kunnen de fiscale plafonds voor volgend jaar berekend worden. Die zijn van belang voor uw inkomsten en uitgaven in 2021, die u zal aangeven in uw belastingaangifte van 2022. Voor de officiële cijfers is het wachten op de publicatie in het Staatsblad in januari.

‘Voor inkomstenjaar 2021 komt de stijging uit op 1 procent, tegenover een indexverschil van 1,44 vorig jaar’, zegt Jef Wellens, fiscalist van Wolters Kluwer.

Minder belastingen

Door de indexering ontsnapt een groter deel van uw inkomen aan belastingen. De zogenaamde belastingvrije som stijgt van 8.990 naar 9.050 euro, goed voor een belastingbesparing van 15 euro. Ook de toeslagen op dat basisbedrag voor onder andere kinderen ten laste en mensen met een beperking stijgen door de jaarlijkse indexering.

9.050 euro
belastingvrije som
De zogenaamde belastingvrije som stijgt van 8.990 naar 9.050 euro, goed voor een belastingbesparing van 15 euro.

Ook goed nieuws is er voor ouders die opvangkosten betalen voor bijvoorbeeld de crèche of buitenschoolse opvang. ‘De voorbije jaren kon tot 11,20 euro per opvangdag en per kind fiscaal ingebracht worden. Dat bedrag is opgetrokken en wordt voortaan geïndexeerd. In 2021 kan tot 13,70 euro per opvangdag fiscaal ingebracht worden’, zegt Wellens.

Het plafond voor diensten- en wijkwerkcheques stijgt met 10 euro tot 1.530 euro.

Werk

De nieuwe plafonds brengen minder goed nieuws voor werknemers met een milieuvriendelijke bedrijfswagen. Het minimale belastbare voordeel stijgt volgend jaar met 10 euro tot 1.370 euro. De vrijstelling voor wie van zijn werkgever een vergoeding krijgt voor zijn woon-werkverkeer met de auto gaat eveneens met 10 euro omhoog tot 420 euro.

Het maximale kostenforfait voor werknemers en zelfstandigen met winst die hun werkelijke beroepskosten niet bewijzen, stijgt van 4.880 naar 4.920 euro.

Het belastingsysteem van het onbelast bijverdienen houdt eind dit jaar op te bestaan. Het zal niet meer mogelijk zijn om onbelast bij te klussen bij particulieren. ‘Wel is er een permanent fiscaal gunstregime voor wie bijverdient in de deeleconomie en een tijdelijke regeling voor verenigingswerk bij een sportclub. Op voorwaarde dat de inkomsten beperkt blijven tot 6.390 euro blijft de belastingdruk voor de bijklusser beperkt tot 10 procent’, zegt Wellens.

Bevriezing

Een hele reeks fiscale plafonds worden niet geïndexeerd en blijven tot 2023 bevroren op het niveau van inkomstenjaar 2019. Dat heeft de federale regering bepaald in de programmawet.

De bevriezing treft tal van plafonds die van belang zijn voor spaarders en beleggers: de vrijgestelde intresten op gereglementeerde spaarrekeningen (980 euro), vrijgestelde dividenden (800 euro) en langetermijnsparen (2.350 euro).

Daarnaast gaat het onder andere om de aankoop van werkgeversaandelen (780 euro), de federale woonbonus voor wie destijds leende voor zijn gezinswoning maar verhuisde (maximaal 3.210 euro) en de premie voor een rechtsbijstandsverzekering (310 euro).

Voor het pensioensparen blijven de bedragen bevroren op het niveau van inkomstenjaar 2020. U kunt volgend jaar tot 990 euro storten (belastingvermindering van 30 procent) of 1.270 euro (belastingvermindering van 25 procent).  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud