Redacteur Politiek & Economie

Een goednieuwsshow. Dat wilde de regering-Michel er graag van maken, met een goed OESO-rapport en bemoedigende wintervooruitzichten van de Europese Commissie op zak. Maar zoals altijd was er weer een haar in de boter, of de beuling, zoals Bart De Wever opmerkte. Het Arco-dossier plaatste de N-VA andermaal tegenover CD&V. En de socialisten... die rolden verder met elkaar over straat.

Het was een hartverwarmende week voor de regering-Michel. Het begon wel met een valse noot, toen het Planbureau naar buiten kwam met eigen berekeningen over de jobs die zullen worden gecreëerd door het regeringsbeleid. Volgens het Planbureau zullen er tegen 2020 geen 59.000 banen bijkomen, zoals eerder de Nationale Bank van België had becijferd, maar amper 16.400. Volgens het Planbureau zullen er door de besparingen van de regering ook jobs verloren gaan. De regering liet zich echter niet uit het lood slaan. ‘Het Planbureau, dat wordt toch geleid door Philippe Donnay, de gewezen kabinetschef van Joëlle Milquet (cdH)?’ Zo werd in regeringskringen het studiewerk van de officiële cijferaar van de Belgische overheid afgedaan als politiek oppositiewerk.

De regering-Michel legde veel liever de focus op het rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) over België. De topman van de OESO, José Angel Gurria, was in hoogsteigen persoon van Parijs naar Brussel afgezakt om zijn felicitaties over te maken aan de regering. De premier aarzelde niet om er een tweetje aan te wijden.

De OESO verheugt zich over structurele hervormingen van federale regering @OCDE_fr #begov pic.twitter.com/T51LnEj7z0— Charles Michel (@CharlesMichel) February 4, 2015

En dan moest het winterrapport van de Europese Commissie nog volgen, waarin België andermaal goede punten kreeg, wat de premier andermaal verzilverde in een zakelijke tweet. ‘Europese Commissie bevestigt de Belgische #begroting voor 2015 #begov’.

La Commission Européenne confirme le #budget 2015 de la Belgique http://t.co/waKY8gnrNJ #begov— Charles Michel (@CharlesMichel) February 5, 2015

 

Maar niets is natuurlijk wat het lijkt. Dat de topman van de OESO hoogstpersoonlijk zijn felicitaties is komen overmaken, had misschien vooral met zijn carrièreplanning te maken. De Mexicaan, die al sinds 2009 de OESO leidt en de bestofte organisatie vitaliseerde, vindt dat zijn werk nog niet af is. Hij ambieert een derde termijn en zoekt nu politieke steun. Op het World Economic Forum in Davos stapte hij zelfs op koning Filip af om zichzelf te laten uitnodigen op het Paleis. Zo zat Gurria afgelopen week aan tafel bij Filip. Zonder de kroon te willen ontbloten, kunnen we wel verklappen dat Gurria ook koninklijke steun is gaan zoeken.

Judaskus

Of Gurria kan rekenen op de steun van België, is nog maar de vraag. Want hoe zit het eigenlijk met Didier Reynders (MR)? Hij steekt het goed weg, maar in liberale kringen is te horen dat hij zich nog altijd niet prettig voelt in de regering-Michel. Dat hij geen Europees commissaris is geworden, zit hem nog altijd hoog. En dat Charles Michel premier is geworden, nog meer. ‘Tu m’avais promis’, moet Reynders op het paleis, bij de eedaflegging, nog in het oor hebben gefluisterd van Michel, toen ze elkaar op zijn Frans kusten. Een judaskus, want Michel had Reynders beloofd dat hij premier zou worden, als die kans zich zou voordoen. Als Reynders naar de OESO zou willen trekken, zal Michel alles doen wat hij kan om Reynders daar te krijgen. Als topman van de OESO zou Reynders de enige Belg zijn die kan aanschuiven aan de tafel van de G8 en G20. Hij zou dan tot het kransje behoren van de echte wereldleiders.

En er is niet alleen Reynders. Hoe zou het eigenlijk zijn met Yves Leterme? En met Steven Vanackere?

Vermomde politici

Dat brengt ons naadloos naar Arco, de financiële arm van de christelijke arbeidersbeweging, formerly known as ACW. Het Grondwettelijk Hof, dat voor de helft bestaat uit als rechters vermomde politici, heeft beslist niet te beslissen over de vraag of de Arco-coöperanten moeten kunnen rekenen op een vergoeding van de overheid - lees: de belastingbetaler - voor het verlies van hun Dexia-aandelen. De hete aardappel wordt doorgeschoven naar het Europees Hof van Justitie, waardoor de Arco-coöperanten nog jaren in het ongewisse dreigen te blijven. Voor CD&V moet dat een ondraaglijke gedachte zijn.

In het kernkabinet was afgesproken dat alleen minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) over het Arco-dossier zou communiceren. Kwestie van niet opnieuw over te komen als een verdeelde ploeg. Dat moet CD&V-vicepremier Kris Peeters ontgaan zijn, want in Villa Politica merkte hij op dat er nu snel een oplossing moet komen voor de Arco-coöperanten, terwijl de N-VA eerst wil weten wat het Europees Hof zal zeggen. Het zat er dus nog maar eens tegen, terwijl N-VA-voorzitter Bart De Wever en Kris Peeters nog maar net de plooien hadden gladgestreken na de para-rel.

‘Iedereen heeft gezien dat er een haar in de boter, of de beuling, heeft gezeten’, zei De Wever in ‘De ochtend’, daarmee bevestigend dat hij een goed gesprek had gehad met de ‘beulingspecialist’, zoals Peeters in Vlaams-nationale kringen genoemd wordt sinds hij in zijn speurtocht door de Antwerpse winkelstraten naar para’s even halt had gehouden bij de ‘Beulingspecialist’. Maar dat goede gesprek lijkt dus niet veel zoden aan de dijk te hebben gezet.

De kameraden

Voor de oppositie is het smullen bij zoveel verdeeldheid in de regering-Michel. Tijdens het vragenuurtje in de Kamer dacht de oppositie het er dan ook eens goed in te wrijven. Maar dat kwam er niet helemaal uit, want de verwijten over verdeeldheid kwamen als een boemerang terug in het gezicht van de Vlaamse socialisten.

Nadat Rudy Vervoort de Parti Socialiste al even buitenspel had gezet door zijn groteske vergelijking van de regering-Michel met de nazi’s, heeft ook de sp.a zichzelf monddood gemaakt door het interne wapengekletter. Eerst was er de vuile oorlog die achter de schermen al maanden woedt over het partijvoorzitterschap. Afgelopen week vloog ook het deksel van de Antwerpse beerput.

Dat wordt zaterdag in The Egg in Brussel, waar het vernieuwingscongres van de sp.a doorgaat, nog een leuk weerzien onder de kameraden. Benieuwd wie er allemaal niet zal zijn. Partijvoorzitter Bruno Tobback zal alvast van de partij zijn. En zijn cynisme ook. ‘De ploeg bij elkaar houden, daar gaat het om’, met die woorden gaat hij zichzelf als de grote verzoener positioneren.

Lees verder

Gesponsorde inhoud