Een op de twee kinderen geconfronteerd met meer ruzie thuis

Kinderen zijn de lockdown beu, blijkt uit de enquête van het Kinderrechtencommissariaat. ©Photo News

De lockdown weegt emotioneel zwaar op kinderen. Dat blijkt uit een online enquête bij 44.000 kinderen en jongeren in opdracht van het Kinderrechtencommissariaat.

Omdat kinderen en jongeren zelf weinig aan het woord kwamen, peilde het Kinderrechtencommissariaat bij 8- tot 17-jarigen naar hun ervaringen en behoeften in coronatijden. De enquête liep van 11 tot zondag 17 mei 2020 en de resultaten bevestigen dat kinderen en jongeren het moeilijk hebben.

Een op de drie kinderen is bang zelf ziek te worden. Twee op de drie maken zich zorgen om familie en vrienden. Het Kinderrechtencommissariaat dringt daarom aan op correcte informatie op maat van kinderen, 'om angst en paniek te vermijden'.

Voorts blijkt de verveling en de eenzaamheid bij hen veel sterker te zijn dan voor de crisis. Kinderen en jongeren missen vooral hun vrienden, familie en vrije tijd. Het Kinderrechtencommissariaat dringt aan op perspectief voor de zomer. 'We vragen meer aandacht voor hun behoeften. Zeker als ze opgroeien in een moeilijke situatie met weinig ruimte en met stress en geweld, is de impact van de richtlijnen enorm.'

Meer ruzie thuis

Het intrafamiliaal geweld is toegenomen. Een op de twee kinderen en jongeren zegt dat er meer ruzie thuis is. Een op de tien maakt soms fysiek of verbaal geweld mee. 'We vragen de lockdown te laten samengaan met bescherming van kinderen en jongeren tegen geweld', zegt het Kinderrechtencommissariaat.

Uit de enquête blijkt ook dat 70 procent van de kinderen en 30 procent van de jongeren de school mist. Een overweldigende meerderheid wil terug naar school. Thuis is het voor een op de vier te druk om schoolwerk te maken. Het Kinderrechtencommissariaat roept de Nationale Veiligheidsraad op het advies van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en de onderwijsnetten te volgen waar het kan, om zo snel mogelijk de scholen weer te openen.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud