Advertentie

Een op de twee verenigingen boert financieel achteruit

De helft van de verenigingen, zoals voedselbanken, vrijetijdsclubs en crèches, ziet zijn financiële situatie verslechteren. ©Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

De helft van de verenigingen in ons land zag zijn financiële situatie door de coronapandemie verslechteren, al leidt dat nog niet meteen tot meer ontslagen dan normaal. Wel teren ze in op hun reserves.

De helft van de verenigingen zag zijn financiële situatie achteruitgaan tijdens de afgelopen twaalf maanden. Dat blijkt uit de nieuwe Barometer van de Verenigingen van de Koning Boudewijnstichting (KBS). De verslechtering is grotendeels het gevolg van de coronacrisis.

De cijfers contrasteren sterk met die van de voorbije jaren. In 2018 zei slechts een op de vijf financieel achteruit te gaan. In 2016 ging het om een kwart. Bovendien ziet een derde van de verenigingen geen beterschap in 2021.

Het gaat om verenigingen die bezig zijn met gezondheid, welzijn, milieu, cultuur & recreatie en ontwikkelingssamenwerking. Belangrijk is dat ziekenhuizen, ook al zijn ze vaak georganiseerd in een vzw, geen deel uitmaken van de studie. Opvang- of rehabilitatiecentra en crèches zitten wel in het overzicht.

In de sectoren cultuur en vrije tijd en ontwikkelingssamenwerking is de financiële klap het grootst. Maar uiteindelijk blijft geen enkele sector helemaal gespaard. Ook de sociale sector, de gezondheidssector en verenigingen die zich bezighouden met leefmilieu en dierenwelzijn worden getroffen, zegt de KBS.

Geen grote ontslagronde

De helft van de verenigingen spreekt op dit moment de reserves aan om de schok op te vangen. Belangrijk is ook dat de subsidies - met 63 procent van het totaal de belangrijkste inkomstenstroom - op peil blijven. Twee op de drie verenigingen zien wel de inkomsten uit steunacties dalen. Een op de drie noteerde ook minder giften en minder vrijwilligerswerk.

Wellicht dankzij de reserves en de stabiele inkomsten uit subsidies is er geen grote ontslagronde bezig. De voorbije maanden ontsloeg 15 procent van de verenigingen personeel, wat in lijn ligt met de 12 procent van 2018.

De Koning Boudewijnstichting werkte voor het onderzoek samen met Ipsos, dat in september en oktober bijna 700 verenigingen bevroeg die geregistreerd zijn op www.goededoelen.be.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud