Advertentie
Advertentie

Een op drie scholieren buist op Leuvense oriëntatietest

Middelbare scholieren willen graag hun kansen inschatten. ©Photo News

Slechts twee derde van de middelbare scholieren die deelnemen aan de oriëntatietest van de KU Leuven is geslaagd. Het resterende derde maakt zonder 'zware inspanningen' weinig kans. De test die moet uitwijzen of een middelbare scholier de universiteit aankan, is populair: al duizenden scholieren vulden de test in.

Aan de UGent schoten de inschrijvingen voor het nieuwe academiejaar deze week al uit de startblokken, aan de KU Leuven is dat pas maandag zo. Maar nog voor de inschrijvingen zich op gang trekken, kregen al heel wat middelbare scholieren te horen dat naar de universiteit gaan misschien toch niet zo’n goed idee is. 

Zowel de KU Leuven als de UGent voerden een vrijblijvende oriëntatietest in. Beide universiteiten reageren zo op de befaamde uitval in het hoger onderwijs: een kwart van de startende studenten haalt nooit enig diploma. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) had in haar beleidsnota duidelijk gemaakt daar komaf mee te willen maken. Een niet-bindende oriënteringsproef moet middelbare scholieren beter helpen inschatten wat er binnen hun mogelijkheden ligt. 

Populariteit

De KU Leuven en de UGent hebben niet op de minister gewacht. In november vorig jaar lanceerde de Gentse universiteit al de Simon-test, de Leuvense alma mater kwamen in maart met de Luci-test naar buiten. Bij de start van de inschrijvingen blijkt nu dat vele duizenden scholieren hun toevlucht zochten tot de tests om uit te maken of de universiteit iets voor hen is. Gent klokt voorlopig af op 9.344 door scholieren ingevulde exemplaren, Leuven op 6.809. Voor velen is dat meteen een klap voor de universitaire droom: de Leuvense test geeft aan een op de drie scholieren het signaal dat er zware inspanningen nodig zullen zijn om te slagen. 

‘We waren erg verrast door de populariteit van de test’, klinkt het bij professor Lieve De Wachter, betrokken bij de opbouw van de test in Leuven. ‘We zagen in april en mei regelmatig dat de deelnamecijfers op een dag met honderden tegelijk omhoog gingen. Dat kan enkel betekenen dat de secundaire scholen hun leerlingen de test actief lieten invullen.’

Abstractie

De Leuvense test peilt via taal naar het abstractievermogen van de scholier. ‘Kan je de betekenis van woorden die je niet kent afleiden uit de context? Zie je het verband tussen verschillende tekstdelen?’ Dat is de aard van de 23 oefeningen die de scholier in een half uur voorgeschoteld krijgt. ‘Experimenten die we al sinds 2010 uitvoeren, wezen uit dat die vaardigheden een noodzakelijke voorwaarde zijn voor studenten om te slagen’, aldus De Wachter. In de experimentfase betekende een lage score op de test in 9  op de 10 gevallen ook een onvoldoende achteraf. ‘Veel studenten worstelen met hun abstractievermogen, maar hebben dat vaak niet door.’

De studenten die ASO volgden, halen de beste cijfers op de Leuvense oriëntatietest. 71 procent van hen slaagt. Scholieren uit het kunstonderwijs (33 procent), technisch onderwijs (31 procent) en beroepsonderwijs (22 procent) volgen op afstand. ‘Maar we willen hier een positief verhaal van maken’, benadrukt De Wachter. ‘Voor sommige scholieren uit de TSO kan een goede score op de  test  de ogen openen dat de universiteit wel kan.’ De Wachter merkt wel op dat de test nog maar een eerste noodzakelijke, maar geen voldoende voorwaarde is. 

Overkoepelende test

In Gent is de structuur van de test gevoelig anders. Daar vullen studenten een combinatie van vragenlijsten in, zowel over interesses, taal- en wiskundekennis als studieaanpak. De scholier krijgt niet één algemene score, maar wel een slaagkans per opleiding. Die slaagkans is laag , gemiddeld of hoog. ‘Studenten ervoeren dat aanvankelijk als confronterend, maar meer dan 80 procent gaven wel aan dat ze van nog meer opleidingen de slaagkansen wilden weten’, klinkt het bij Lot Fonteyne van de dienst Onderwijsondersteuning. De UGent wil dan ook slaagkansbegeleiding voor professionele opleidingen toevoegen aan de test. 

De populariteit van beide tests zetten druk op onderwijsminister Crevits, die in april experimenten start met een overkoepelende vragenlijst die studenten moet helpen oriënteren. Die test moet los van de universiteiten staan, klinkt het op het kabinet. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud