netto

Een vijfde minder huwelijkscontracten opgesteld

©ANP

De coronacrisis deed koppels hun huwelijk uitstellen. Dat kan gevolgen hebben voor de bescherming van de partners.

Vorig jaar werden 10.287 nieuwe huwelijkscontracten afgesloten, een daling van 21 procent in vergelijking met 2019. Dat blijkt uit de Familiebarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot).

De grootste daling was er in de maanden april en mei door de eerste lockdown, maar ook in de daaropvolgende maanden werden minder huwelijkscontracten opgesteld dan in dezelfde periode een jaar eerder.

‘Veel koppels stelden hun huwelijk in 2020 uit, niet alleen de feestelijkheden, maar ook het zogenaamde burgerlijk huwelijk. Velen onder hen kozen ervoor om de ondertekening van een huwelijkscontract naar een latere datum te verschuiven’, zegt notaris Joni Soutaer, woordvoerster van Notaris.be.

Bescherming

Een huwelijksfeest uitstellen, is niet leuk. Een uitstel van een burgerlijke trouw brengt dan weer risico’s met zich mee. Trouwen voor de wet heeft juridische gevolgen en biedt bescherming van de partners, bijvoorbeeld bij het overlijden van een partner. ‘Het valt ons op dat relatief veel mensen denken dat samenwonen dezelfde bescherming biedt als een huwelijk. Maar dat is niet zo’, merkt Soutaer op.

Relatief veel mensen denken dat samenwonen dezelfde bescherming biedt als een huwelijk. Maar dat is niet zo.
Joni Soutaer,
oordvoerster van Notaris.be.

Het is niet verplicht om bij een huwelijk een huwelijkscontract op te stellen. Wie trouwt zonder huwelijkscontract, valt onder het zogenaamde wettelijk stelsel, en dit vanaf de dag van het burgerlijk huwelijk. Kort samengevat behoren alle inkomsten van na het huwelijk - ook de beroepsinkomsten - tot de gemeenschap. Alle bezittingen van voor het huwelijk en schenkingen en erfenissen tijdens het huwelijk blijven eigen bezittingen van de partner.

Met een huwelijkscontract kan van dat wettelijk stelsel afgeweken worden. Daarin kunnen bijvoorbeeld afspraken gemaakt worden over de inkomsten of het lot van een woning die een partner al voor het huwelijk bezit. Een huwelijkscontract heeft pas uitwerking vanaf het koppel getrouwd is ‘voor de wet’.

Aanpassingen

Een huwelijkscontract kan ook nog tijdens het huwelijk opgesteld of aangepast worden. Uit de Familiebarometer dat vorig jaar minder koppels die mogelijkheid hebben benut. In vergelijking met 2019 werd een daling met 10,1 procent opgetekend.

‘Doorgaans wijzigen koppels hun contract als ze een zekere leeftijd hebben, gemiddeld als ze 59,5 jaar oud zijn. Ze kiezen hier bijna altijd voor omdat ze aan successieplanning willen doen’, zegt Soutaer. ‘Gehuwde partners die het huwelijkscontract op jongere leeftijd aanpassen, doen dat vaak op een belangrijk moment zoals bij de geboorte van een eerste kindje.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud