netto

Eenvoudig afbetalingsplan voor belastingen

Een afbetalingsplan kan via het digitale platform MyMinfin gevraagd worden. ©Photo News

Wie moeilijkheden ondervindt om de verschuldigde belasting te betalen, kan zonder veel formaliteiten een afbetalingsplan op maximaal vier maanden vragen. Minister Van Peteghem vestigt de aandacht op die mogelijkheid.

Het jaarlijks aangifteseizoen voor de personenbelasting is begonnen. En dat kan – bijvoorbeeld voor mensen die tijdelijk werkloos waren – onaangename verrassingen opleveren. De ingehouden 15 procent bedrijfsvoorheffing op de uitkering zal vaak niet volstaan. Wie de vorige jaren geld terugbetaald kreeg van de fiscus zal daardoor mogelijk belastingen moeten bijbetalen. Wie de voorgaande jaren al belastingen moest bijbetalen, zal dat mogelijk nog meer moeten doen.

De definitieve belastingafrekening – in het vakjargon het aanslagbiljet – wordt vanaf augustus verstuurd. Vanaf de ontvangst van het aanslagbiljet heeft iedereen twee maanden om het verschuldigde bedrag over te maken.

‘De coronacrisis stelde velen voor onverwachte financiële uitdagingen. Wie niet voorbereid is op de belastingaanslag kan een makkelijk toegankelijk afbetalingsplan aanvragen. Zo kan je die kosten spreiden’, zegt minister van Financiën Vincent van Peteghem (CD&V).

Hoe sneller, hoe beter

Een afbetalingsplan op maximaal vier maanden is aan erg weinig formaliteiten gebonden. Wie meer tijd nodig heeft, kan een aanvraag indienen voor een afbetalingsplan op maximaal twaalf maanden.

Belangrijk is dat een afbetalingsplan meteen na de ontvangst van het aanslagbiljet aangevraagd wordt. Hoe sneller de gespreide betaling begint, hoe beter.

Praktisch

Een betalingstermijn aanvragen kan digitaal of schriftelijk:

  • Via het digitale platform MyMinfin. Klik daar op 'Mijn betalingen en terugbetalingen', daarna op 'Aanvragen van een afbetalingsplan'.
  • Per e-mail of per post: Vul het aanvraagformulier in dat bij het aanslagbiljet zit. Het formulier kan ook gedownload worden via deze link. Stuur het formulier naar een van de infocenters. De gegevens van het infocenter staan op het betalingsbericht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud