Eerste clash tussen Vivaldi en oppositie donderdag

Premier Sophie Wilmès blijft wat langer aan. ©Photo News

Met een motie van wantrouwen van Vlaams Belang tegen de regering-Wilmès krijgen de Vivaldi-partijen donderdag een voorproefje van wat hen vier jaar te wachten staat. Maar de MR-premier voor 1 oktober uit het zadel lichten, zal niet lukken.

De Vivaldi-partijen kwamen donderdag overeen de langverwachte vertrouwensstemming van de regering-Wilmès op 17 september uit te stellen tot 1 oktober. Bij haar aanstellingsrede in maart had premier Sophie Wilmès (MR) beloofd na zes maanden opnieuw het vertrouwen van de Kamer te vragen.

Door de coronabesmetting van preformateur Egbert Lachaert (Open VLD) en de inhoudelijke knelpunten op de onderhandelingstafel is een wissel van de macht door een volwaardige regering op 17 september onmogelijk. Wilmès blijft daarom nog iets langer aan.

Het Vlaams Belang beloofde vrijdag een tegenoffensief te lanceren tegen de verschuiving van de vertrouwensstemming. De partij dient donderdag een motie van wantrouwen in tegen de regering-Wilmès en krijgt daarbij de steun van de N-VA.

Eenvoudige motie

Door de motie van wantrouwen moet het parlement in principe 48 uur later stemmen over het aanblijven van de regering-Wilmès. Het is evenwel weinig waarschijnlijk dat het zover komt. De Vivaldi-partijen willen snel anticiperen op de demarche van Vlaams Belang door zelf een eenvoudige motie in te dienen. Als een meerderheid in het parlement die aanneemt, vervallen alle andere ingediende moties. Bovendien kan over die eenvoudige motie - in tegenstelling tot de motie van wantrouwen - meteen gestemd worden.

Sowieso gaat het op de eerste parlementaire zitting na het zomerreces flink stuiven. Het wordt een voorproefje van hoe de oppositie de komende vier jaar zal clashen met de Vivaldi-partijen. Het Vlaams Belang en de N-VA beloven stevig weerwerk te bieden tegen een in hun ogen te linkse en door Franstalige partijen gedomineerde coalitie.

Inhoudelijke progressie

Intussen onderhandelen de socialisten, de groenen, de liberalen en CD&V naarstig voort. Hoewel dat overleg door de positieve coronatest van Lachaert sinds dinsdag virtueel gebeurt, bevestigen bronnen aan De Tijd dat het inhoudelijke werk al ver gevorderd is.

In een gezamenlijke mededeling hebben de zeven partijvoorzitters vrijdag gemeld ernaar te streven het regeerakkoord tegen 1 oktober klaar te hebben. De koning verlengde gisteren de opdracht van Lachaert en Conner Rousseau (sp.a) tot 21 september. Dan brengen de twee preformateurs een eindverslag uit bij de koning.

De partijvoorzitters en medeonderhandelaars kunnen pas vanaf volgende week zaterdag - als ze tenminste een tweede negatieve test afleggen - opnieuw fysiek samenkomen. Dan hebben ze nog drie dagen om de lastigste knopen door te hakken en de discussie over wie formateur en nadien premier wordt te beslechten. Als dat lukt, kan de koning op 21 september voor het eerst in 484 dagen een formateur de wei insturen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud