Eindfase preformatie is ingezet

Preformateur Elio Di Rupo

Preformateur Elio Di Rupo zoekt vandaag verder naar manieren om de meningsverschillen tussen N-VA, PS, sp.a, CD&V, cdH, Groen! en Ecolo over een staatshervorming te overbruggen. Woensdagavond legde hij daarover al suggesties op tafel.

De onderhandelaars van PS, cdH, Ecolo, N-VA, sp.a, CD&V en Groen! zaten woensdagavond voor het eerst in anderhalve week bijeen op een lokatie die geheim moest blijven. Al snel bleek echter dat ze op het Brusselse kabinet van de Waalse vice-minister-president Jean-Claude Marcourt (PS) op de Louiza-laan zaten.

Na afloop hield iedereen er het stilzwijgen toe. Het enige wat duidelijk was uit de schaarse korte reacties, is dat de gesprekken vandaag verder gaan. Vandaag gaat preformateur Di Rupo verder met het zoeken naar eensgezindheid en zitten de onderhandelaars opnieuw rond de tafel.

Welke suggesties Di Rupo gisteren deed, is niet bekend. Wel is duidelijk dat die niet over Brussel-Halle-Vilvoorde gingen, maar over de staatshervorming. De voorbije dagen werd aangenomen dat daarbij in de eerste plaats over het arbeidsmarktbeleid en kinderbijslag wordt gesproken, alsook wellicht over gezondheidszorg en belastingen. Ook kleinere bevoegdheden zoals huurwetgeving en verkeerswetgeving worden soms genoemd.

In ieder geval zou een vrij omvangrijk pakket op tafel liggen. La Libre Belgique spreekt over een overheidsbudget van 13 miljard euro dat van de federale regering naar de deelstaten zou gaan. De Standaard heeft het over 10 tot 15 miljard euro. Dat is drie tot vier procent van het bbp en zou daarmee in financiële termen de grootste staatshervorming worden sinds 1988, toen Onderwijs en grote delen van het economisch beleid naar de deelstaten ging.

Maandag brengt Di Rupo verslag uit bij de koning. Als hij zijn preformatie-opdracht wil afronden, moet er daarom tegen zondagavond eensgezindheid worden gevonden over de contouren van een zesde staatshervorming.

Fiscale amnestie

Voor de aanvang van de vergadering lieten Groen! en Ecolo gisteren weten dat ze gekant zijn tegen een nieuwe fiscale amnestie. Het weekblad Trends had geschreven dat daarover wordt nagedacht. De toponderhandelaars lijken op dit moment echter vooral bezig met de staatshervorming en nog niet met het sociaal-economische beleid. Het is ook helemaal niet zeker of de groenen tot de regering zullen toetreden en dus iets te zeggen zullen hebben over dat sociaal-economisch beleid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud