El Kaouakibi stapt zelf uit Open VLD

Sihame El Kaouakibi wacht de uitzettingsprocedure van Open VLD niet af. ©Photo News

Sihame El Kaouakibi stapt uit Open VLD. Ze gaat voort als onafhankelijk Vlaams Parlementslid. 'Het heeft geen zin de pijn te rekken', laat ze weten.

El Kaouakibi wacht de beslissing van de statutaire commissie van Open VLD niet af. Partijvoorzitter Egbert Lachaert begon die procedure om haar uit de partij te zetten nadat El Kaouakibi geen uitleg had kunnen geven bij de berichten over mogelijk gesjoemel met subsidies. De voorzitter liet weten dat zijn geduld op was, en dat hij de partij geen verdere schade meer wilde laten berokkenen door de affaire.

In een korte persmededeling gaf El Kaouakibi meer uitleg bij haar beslissing om uit Open VLD te stappen, die ze naar eigen zeggen 'met pijn in het hart' heeft genomen. Ze zegt er begrip voor te hebben dat Lachaert de uitsluitingsprocedure is opgestart, 'hoezeer me dat ook pijn doet'.

'De voorbije maanden is een beeld van mij ontstaan waardoor de voorzitter niet anders kon dan een procedure te starten om mij uit de partij te zetten. Omdat de uitkomst van de procedure bij voorbaat vaststaat, verkies ik de eer aan mezelf te houden. Het heeft geen zin de pijn te rekken', aldus El Kaouakibi.

Omdat de uitkomst van de procedure bij voorbaat vaststaat, verkies ik de eer aan mezelf te houden.
Sihame El Kaouakibi
Ontslagnemend parlementslid Open VLD

Lachaert had El Kaouakibi ook gevraagd haar parlementszitje ter beschikking te stellen van de partij, maar daar gaat ze niet op in. 'Men mag van mij niet vragen dat ik zou verzaken aan het mandaat dat de kiezer me heeft gegeven.' De Antwerpse zal haar idealen, waaraan 'niets is veranderd', als onafhankelijke verder proberen te realiseren, klinkt het. Ze behoudt daarmee ook haar salaris van 5.500 euro netto, waar nog zo'n 7.000 euro netto aan vakantiegeld en eindejaarspremie bovenop komt.

Toekomst van Let's Go Urban

El Kaouakibi zet wel een stap terug uit het bestuur van Let's Go Urban, zegt ze, zodat het voortbestaan van de vzw niet in het gedrang komt. 'Ik blijf bijzonder trots op wat we met dit project elke dag realiseren', klinkt het. Over de beschuldigingen van gesjoemel wil ze verder niks kwijt, omdat verschillende onderzoeken lopen.

Naast het gerechtelijk onderzoek loopt er een interne audit van de stad Antwerpen, die niet alleen gul is geweest met subsidies voor Let's Go Urban, maar ook 3,4 miljoen euro uittrok voor de renovatie van het Urban Center op het Kiel, het kloppende hart van de vzw. De resultaten van die Antwerpse audit worden eerstdaags verwacht.

De stad Antwerpen lijkt de beste kansen te hebben om een deel van de subsidies te recupereren.

Daarnaast lopen ook onderzoeken bij Binnenlandse Zaken en het Vlaams departement Jeugd en Cultuur, want ook uit die hoek vloeiden de voorbije jaren rijkelijk subsidies naar de vzw Let's Go Urban en de satellietprojecten van El Kaouakibi, die ervan verdacht wordt zichzelf verrijkt te hebben met belastinggeld.

Volgens advocate Annemie Moens, die door de ondernemingsrechtbank is aangesteld als voorlopig bewindvoerster van Let’s Go Urban, had El Kaouakibi ‘de jongste jaren meer oog voor financieel gewin dan voor de jongeren van het stedelijk dansproject’. El Kaouakibi zou volgens het rapport van de voorlopig bewindvoerster ruim 450.000 euro van de vzw naar haar vennootschappen hebben doorgesluisd.

De vraag is of nog veel geld kan worden gerecupereerd. De stad Antwerpen lijkt de beste kansen te hebben om een deel van het belastinggeld te recupereren, omdat de Urban Hall eigendom van de stad is. Antwerpen liet via de curator van de failliete eventlocatie JJ House ook beslag leggen op haar vermogen. De andere overheden staan er slechter voor. En de gulle privésponsors, die zich niet meer laten horen of zien, dreigen hun centen allemaal kwijt te zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud